{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klubu Bošnjaka sporan cijeli Zakon o državljanstvu RS-a

F
12.5.2014. u 15:14
2
17
Klubu Bošnjaka sporan cijeli Zakon o državljanstvu RS-a
2
Klubu Bošnjaka sporan cijeli Zakon o državljanstvu RS-a
Mujo Hadžiomerović
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je cijeli Zakon o državljanstvu u RS-u sporan i predstavlja zakonsko nasilje.
O ovom pitanju danas nije postignut dogovor na sjednici Vijeća naroda RS-a, a nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na to zakonsko rješenje.

Naredna stepenica je zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko i tu ne bude dogovora, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović naglasio je da se zakonom o državljanstvu uskraćuje biračko pravo, sloboda kretanja i prijavljivanja, tj. ljudska prava.

Hadžiomerović je mišljenja da su se vlasti RS-a priklonile stvaranju jedne birokratske prepreke kojom će kontrolirati promjenu prebivališta, što je u suprotnosti sa slobodom kretanja određenom Dejtonskim sporazumom koji regulira i sticanje državljanstva.

Naglasio je da su pitanja državljanstva i prebivališta u određenoj vezi i u ovom zakonu, koji je sporan na nivou entiteta i tu oblast treba regulirati državnim zakonom, koji bi onda odredio i entitetske.

"U Zakonu o državljanstvu RS-a postoje i članovi koji nisu bili predviđeni u nacrtu tog zakona", rekao je Hadžiomerović i dodao da je Vlada RS-a u međuvremenu donijela i spornu odluku o prebivalištu, što sve u cjelini čini birokratsku prepreku koja već pravi probleme ljudima na terenu.

"Ta prepreka ostavlja tragove i bojim se da će povratnici morati pribjeći nekim drugim mjerama neposluha", kazao je Hadžiomerović i naveo da se ovim entitetskim zakonom žele postići oni efekti koji nisu postignuti u ratu, jer se želi brisati i član 17., odnosno da građani gube državljanstvo.

Hadžiomerović je dodao da vlasti RS-a ovim zakonom olakšavaju naturalizaciju Srba iz Hrvatske i Srbije, što je "glasačka mašina".

On ne vjeruje da bi Ustavni sud RS-a donio ispravnu odluku, ako bi se izjašnjavao o ovom zakonu, jer za Klub Bošnjaka je neustavan i Poslovnik Ustavnog suda RS-a.

Iako je uvjeren da će Ustavni sud BiH poništiti Odluku Vlade RS-a o prebivalištu, ukazuje i na najave iz RS-a da će ponovo donijeti istu odluku, što je, kaže, pravno nasilje, jer ne može odluka derogirati ono što je predviđeno zakonom.

S druge strane, predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić tvrdi da bošnjački klub ovim vetom želi da utiče na izmjenu drugih propisa koji se primjenjuju u RS-u, pa čak i na neke pravilnike o izboru nastavnog osoblja u školama.

Ostala tri kluba u Vijeću naroda RS-a nisu podržali Klub Bošnjaka.

Niko od predstavnika Ustavnog suda RS-a nije se danas pojavio na sjednici Vijeća naroda RS-a da bi obrazložio obavještenje tog suda o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Iz istog razloga taj izvještaj je ranije skinut s dnevnog reda sjednice, a na današnjoj je samo Vijeće dalo svoj stav, koji nije obavezujući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: