"Budimir blokira kompletan sistem"
41

Hadžić: Pitanje Vlade Federacije BiH mora biti riješeno u januaru

SRNA
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić izjavio je Srni da se u januaru mora naći rješenje za dalji rad Vlade Federacije BiH, jer će, u suprotnom, negiranje ozbiljne volje parlamentarne većine dovesti Federaciju u potpunu političku i ekonomsku krizu.

Hadžić smatra da bi nepostizanje dogovora o daljem radu Vlade FBiH dovelo do neprovođenja projekata Vlade u 2013. godini, posebno na planu infrastrukture i u energetskom sektoru.

On je rekao da aktuelno stanje ne može biti dalje zadržano, iako je to jedna od opcija, kao i da nije realno očekivati da se trenutna agonija nastavi do sljedećih opštih izbora.

"Za SDP je kao opcija neprihvatljivo da je najbolje rješenje blokiranje dogovora, a ne traženje što boljih opcija za rješavanje krize, ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu, posebno u FBiH", naglasio je Hadžić.

To bi značilo, dodao je Hadžić, da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir nastavi da ignoriše parlamentarnu većinu, kao što se to dešavalo posljednjih mjeseci.

"Tim je paradoks veći, da imate čovjeka koji je u stanju da blokira kompletan sistem, odnosno volju parlamentarne većine koja ima praktično legitimitet izborne volje građana“, naveo je on.

Druga opcija, istakao je Hadžić, jeste da se uđe u varijantu raspisivanja prijevremenih opštih izbora kojima se ne bi rješavalo samo pitanje rada federalnog Parlamenta, s obzirom da on i sada funkcioniše.

"Napravljena je jedna malo čudna atmosfera u kojoj se sve prebacuje na parlament, a parlament ima svoju većinu koja funkcioniše. Morali bi se provesti izbori i za predsjednika i potpredsjednike Federacije, a zna se da se to radi na indirektan način“, pojasnio je Hadžić.

Posljednje rješenje je da premijer Federacije BiH Nermin Nikšić zajedno sa Vladom podnese ostavku, jer to neće da urade ministri iz SDA i njihovih partnerskih stranaka.

"Mogao bi biti slučaj da to uradi SDP sa svojim ministrima, da onda praktično imamo mogućnost da se parlament preko predsjednika Federacije BiH obrati sa zahtjevom da se imenuje novi mandatar, odnosno da Nikšić bude ponovo mandatar i da se imenuje nova vlada FBiH“, objasnio je Hadžić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da bi u četvrtak, 27. decembra, trebalo da bude održan sastanak "četvorke" koju čine lideri SDP-a BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i oba HDZ-a, na kojem će biti riječi o strategiji "vraćanja Federacije BiH u ustavne i zakonske okvire".