|

Čović: Očekujem da Nikšić traži razrješenje ministara

Čović: Očekujem da Nikšić traži razrješenje ministara
1
A
Anadolija
29.11.2012. u 17:52
12
komentara
1

dijeljenja
Čović: Očekujem da Nikšić traži razrješenje ministara Foto: Anadolija
Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija održali su danas sastanak u Sarajevu gdje se govorilo i o mogućnosti deblokiranja vlasti u Federaciji BiH, saznaje agencija Anadolija (AA).
Nakon što je danas osam ministara u Vladi Federacije BiH iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) i Hrvatske stranke prava (HSP) ustvrdilo da je premijer FBiH Nermin Nikšić izašao iz zakonskih okvira produžavanjem mandata Upravi Razvojne banke FBiH, odnosno direktoru Ramizu Džaferoviću, te zatražili od njega da se vrati u zakonske okvire i povuče spornu odluku kako bi Vlada mogla nastaviti normalno funkcionirati, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da se mogu očekivati zahtjevi za razrješenje neposlušnih ministara.

"Očekujem da premijer Nikšić povuče i neke kadrovske poteze tamo, jer onaj ko blokira rad Vlade FBiH ne vidim razloga da može tamo sjediti, bez obzira ko je u pitanju. Ne može se to zvati smjenom ministara, ali prijedlogom za razrješenje, svakako. Ova situacija se mora riješiti u narednih 15-tak dana", izjavio je Čović.

Nadalje, Čović je potvrdio da je razgovarao i s ambasadorima više zemalja članica Evropske unije (EU), odnosno Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Ja sam jasno iskazao naš stav da bi jedino pravo rješenje, rješenje koje istinski rješava problem i otvara procese, bilo da se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir povuče s funkcije. Ja očekujem da se to desi u narednih pet do šest dana. Čak sam zamolio ambasadore da niko ne daje ohrabrenja predsjedniku FBiH, jer mislim da se ni njemu tako ne pomaže, a apsolutno se ne pomaže procesu. Ne možemo praviti drugu koaliciju do ovu koju imamo. Oni iz međunarodne zajednice koji su zabrinuti stanjem u FBiH, a imaju snagu, autoritet i ovlasti da motiviraju tog čovjeka da je najracionalnije da napusti funkciju, trebaju to učiniti. To je najracionalniji put", naglasio je Čović.

Podsjetio je da parlamentarna većina koja je, uz pomoć međunarodne zajednice birala Budimira, više ne postoji. No, svjestan je da OHR neće ukinuti suspenziju odluke u slučaju Budimira. Ukoliko Budimir ne ode, upozorava Čović, situacija u FBiH će se dodatno zakomplicirati.

Ponovio je da ljudi iz EU, odnosno PIC-a moraju "ohrabriti čovjeka", odnosni Budimira da je najbolje da napusti funkciju.

Čović je najavio da će budžet koji je predložio premijer Nikšić iduće sedmice sigurno dobiti podršku nove parlamentarne većine u Parlamentu FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...