Sastanak u Mostaru
60

"Četvorka" najavila izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

FENA
Čelnici četiri stranke koje imaju parlamentarnu većinu u Federaciji BiH (SDP, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990) najavili su kako će pokrenuti proces izglasavanja nepovjerenja aktualnoj izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

Najavili su kako bi taj proces trebali započeti sredinom idućeg mjeseca, ali prije toga će organizirati sastanak s ključnim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH na kojem će ih izvijestiti o svim aktivnostima koje će poduzeti kako bi došlo do uspostave nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

"U drugom tjednu iduće godine, 8. ili 9. siječnja ova 'četvorka' organizirat će sastanak s ključnim predstavnicima međunarodne zajednice koji su do kraja involvirani u uspostavu dosadašnje izvršne vlasti, te ih upoznati s našim stavovima i načinima kako mislimo riješiti ove probleme", izjavio je nakon dvosatnog sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović, koji je bio domaćin sastanka u Mostaru, dodao je kako će nakon toga i javnost u Federaciji BiH biti upoznata s detaljima njihovih aktivnosti ka uspostavi nove izvršne vlasti u FBiH.

"Bilo bi nekorektno sada iznijeti detalje o ostalim našim aktivnostima prije nego što ih prezentiramo predstavnicima međunarodne zajednice koji su uveliko involvirani u sadašnju izvršnu vlast FBiH", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH u čijem se odgovoru na jedno novinarsko pitanje moglo procijeniti kako stranke "četvorke" očekuju da bi proces uspostave nove izvršne vlasti trebao biti gotov najkasnije do prvog kvartala iduće godine.

Što se tiče povjerenja sadašnjem federalnom premijeru i ministrima iz SDP-a, Čović je kazao kako oni uživaju potporu sadašnje parlamentarne većine, a Nikšića vidi kao i premijera u novoj federalnoj vladi.

"Premijer Nermin Nikšić ima potporu ove parlamentarne većine i vjerujemo da će nova izvršna vlast za premijera imati istu osobu", kazao je Čović, napomenuvši kako se što žurnije mora uspostaviti nova izvršna vlast u FBiH, uključujući i predsjednika te potpredsjednike FBiH.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je nakon sastanka kako je bit svega da trenutna izvršna vlast u FBiH nema povjerenja parlamentarne većine, odnosno jedine parlamentarne većine koja postoji u FBiH i jedine koja je danas moguća.

"Mi ćemo iskoristiti Ustavom i zakonima propisane procedure da dođemo do onoga što je stvarni odraz ovog trenutka. Tihić i SDA moraju snositi odgovornost za probleme u kojima se sad nalazimo", izjavio je Lagumdžija poručivši da se prestane s proceduralnim trikovima koji negiraju odraz trenutne parlamentarne većine u FBiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić složio se s Lagumdžijom kako je suština problema što aktualna izvršna vlast u FBiH nema povjerenje parlamentarne većine, te je najavio kako njegova stranka neće podržati nijednu mjeru sadašnje federalne vlade koja bude iznesena u Parlamentu FBiH

"Hrvatski blok u Parlamentu FBiH je podržao federalni proračun za iduću godinu, ali to nije bila podrška sadašnjoj vladi, već podrška građanima FBiH. Više nećemo podržavati ovu vladu i njezine mjere koje će predlagati", kazao je Ljubić, naglasivši kako će se izglasavanjem nepovjerenja sadašnjoj Federalnoj vladi odgovornost prebaciti na vodstvo Federacije BiH koje je dužno uključiti se u rješavanje ovog problema.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, kazao je nakon sastanka kako nije u redu da netko tko je osvojio na izborima manje od dvije hiljade glasova zaustavlja parlamentarnu volju četiri stranke koje su osvojile 550 hiljada glasova.

"Ne postoji parlamentarna većina, niti je moguće napraviti većinu osim ove koju vidite pred sobom. Pozivam SDA da ne manipulira s predsjednikom Federacije BiH i njegovim opstrukcijama“, kazao je Radončić, dodavši kako te četiri stranke ulaze "u jedan ustavom i zakonom predviđen proces koji će rezultirati time da će nova parlamentarna većina dobiti vladu koja je odraz njezine volje i njezine odgovornosti".

Na novinarsko traženje da prokomentiraju poziv predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se raspišu prijevremeni izbori, čelnici četiri stranke istaknuli su kako su i za tu opciju spremni ako to ostane jedino rješenje za izlazak iz sadašnje situacije.

"Ako to bude jedino rješenje za izlazak iz problema u FBiH, ova je četvorka za to spremna . Ali prije svega želimo na najracionalniji način izaći iz ovog problema sa što manje troškova i bez bavljenja sa dva, tri mjeseca dugom izbornom kampanjom. Mi imamo uvjerljivu većinu u Parlamentu FbiH i ne vidimo sada potrebu za tim“, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija bio je istog stajališta, pojašnjavajući da su na početku bila četiri moguća scenarija za rješenje novonastale situacije.

"Prvi je uspostava izvršne vlasti koja je odraz ove parlamentarne većine, drugi scenarij je bio 'status quo“, treći da se SDP povuče iz Vlade FBiH i četvrti prijevremeni izbori. Danas smo te četiri opcije sveli na dvije, odnosno SDP se neće povući iz Vlade FBiH, naročito nakon jučerašnjeg akta predsjednika FBiH u vezi ministra Desnice Radivojevića, a nećemo ni ostati na 'status quo'“, kazao je Lagumdžija.

Na novinarski upit čiji je Desnica Radivojević, Lagumdžija je kazao kako je to nagradno pitanje te poručio novinarima da sami to istraže.