BiH
1

Lagumdžija: Budimir treba da bude dio rješenja, a ne problema

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da još ne zna kakvi će biti rezultati sutrašnjeg sastanka "četvorke" u Mostaru, ali da bi predsjednik Federacije BiH Živko Budimir trebalo da bude dio rješenja, a ne problema.

Kao mogućnosti rješenja krize, on je naveo razrješenje ministara koje je tražio predsjednik federalne Vlade Nermin Nikšić, da predsjednik Federacije nastavi blokadu, ali i da SDP ode u opoziciju, kao i eventualno raspisivanje prijevremenih izbora za sve nivoe vlasti.

"Postoji parlamentarna većina i bilo bi logično da sada, u skladu sa Ustavom i zakonom, Budimir pokaže da treba biti dio rješenja, a ne da nastavlja da bude dio problema i da razriješi ministre koje je premijer Nikšić tražio da budu razriješeni", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je istakao da nije na Budimiru da razmišlja, već da na prijedlog premijera razriješi ministre i da radi u skladu sa zakonom.

"Ne znam do kada će to odbijati, ali ne može u beskonačnost, jer se nalazimo u statusu kvo koji ne vodi nigdje. To ne može biti u interesu nikome ko želi dobro ovoj zemlji. Mora se identifikovati taj koji sprečava parlamentarnu većinu da provodi odluke", naglasio je predsjednik SDP-a.

Lagumdžija je istakao da je najbolje rješenje da federalna Vlada bude popunjena u skladu sa voljom parlamentarne većine.

Ocjenjujući da Budimir radi po instrukcijama SDA, odnosno njenog lidera Sulejmana Tihića, Lagumdžija je naveo i mogućnost da predsjednik Federacije nastavi blokadu i da narednu godinu-dvije FBiH ima vladu u tehničkom mandatu. Za tako nešto, upozorio je on, direktnu odgovornost mora snositi onaj ko vrši blokadu.

Kao treći način rješenja krize u Federaciji BiH Lagumdžija je naveo mogućnost da SDP ode u opoziciju.

"I na to smo spremni ukoliko je to dio rješenja, ali se postavlja pitanje šta bi se desilo ako bi Nikšić podnio ostavku. To ne bi značilo ništa, jer bi opet imali tehničku vladu", objasnio je lider SDP-a.

Lagumdžija kaže da bi još jedno rješenje moglo biti raspisivanje prijevremenih izbora za sve nivoe vlasti.

U Mostaru bi sutra trebalo da bude održan sastanak "četvorke" koju čine lideri SDP-a, Saveza za bolju budućnost BiH, HDZ BiH i HDZ 1990 ne kojem će biti riječi o strategiji "vraćanja Federacije BiH u ustavne i zakonske okvire".