BiH
113

Hadžić: Imovina ostaje državi, otvara se put ka NATO-u

FENA
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prijedlogom zakona o državnoj imovini ne tretiraju se šume, rijeke, jezera, rudna bogatstva, zračni prostor, itd. To su javna dobra koja ne mogu biti predmet raspodjele i koja služe i služit će isključivo svim građanima BiH, izjavio je za Agenciju Fena ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Damir Hadžić pojašnjavajući detalje dogovora SDP-a i SNSD-a o rješavanju državne i vojne imovine.

Odluka o raspodjeli imovine, dodao je, u isključivo je nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

"Usvajanjem usaglašenog zakona 63 lokacije perspektivne vojne imovine automatski će biti uknjižene kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, čime će biti uklonjena velika prepreka i napravljen veliki korak naprijed prema članstvu BiH u NATO", izjavio je Hadžić za Fenu.

Zakon je, pojasnio je ministar prometa i komunikacija, u cijelosti usklađen sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i mišljenjem Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

"Donošenjem ovog Zakona stvaraju se pretpostavke za bolju budućnost BiH, svih njenih građana. Oni koji žive u prošlosti će vjerovatno nastojati zaustaviti ovaj progres, jer smo svjedoci da su godinama glavna kočnica napretka i pozitivnih promjena u BiH", istakao je Hadžić.