vijesti
41

"Intelektualne" akrobacije: Žestoka rasprava poslanika u Parlamentu BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije utvrdila postojanje ustavnog osnova za donošenje Prijedloga zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDPBiH i SBBBiH.

Poslanik Drago Kalabić (SNSD) je već u raspravi o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH optužio Ustavnopravnu komisiju, odnosno predsjedavajućeg Komisije Šefika Džaferovića za politikanstvo.

"Neprincipijelno ponašanje predsjedavajućeg Komisije dovodi u pitanje rad ovog parlamenta", rekao je Kalabić u raspravi tokom današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, te dodao da je "red da Komisija podnese ostavku".

Džaferović je u replici zatražio od Kalabića da prestane sa zamjenom teza i "intelektualnim akrobacijama". Prepirka dvaju poslanika prenijela se i na raspravu o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDPBiH i SBBBiH.

Protiv postojanja ustavnog osnova glasali su predstavnici SNSD-a, SDS-a i DNS-a, odnosno članovi Komisije iz stranaka iz Republike Srpske.

"Zakon o nepokretnoj vojnoj imovini mora biti donesen, ali način na koji je ovaj prijedlog došao u proceduru rezultirao je njegovom propašću. Slažem se s kritikom Kalabića na račun Ustavnopravne komisije, iako sam i sam član tog tijela. Nakon što znamo da postoji dogovor lidera o ovom pitanju, ne mogu se složiti da ne postoji ustavni osnov ovog zakona. Zato apeliram da damo još jednu šansu Ustavnopravnom povjerenstvu da ozbiljno razmotri ovo pitanje i dođe do konsenzusa. To će biti teško bez predlaganja parlamentu i zakona o državnoj imovini", rekao je dopredsjedavajući Doma Božo Ljubić.

Poslanik Beriz Belkić (SBiH) istakao je da cijeni napore dvaju klubova da riješe pitanje vojne imovine.

"Imovina propada, ne koristi se. Mi ćemo podržati negativno mišljenje Komisije, ali zbog drugih razloga jer mi uvijek polazimo od činjenice da je riječ o imovini BiH i da je parlament taj koji odlučuje o raspolaganju. Iako zakon nosi naziv o raspolaganju imovinom, on određuje i raspored. Knjiženje mora biti na državu BiH, a sve ostalo je na parlamentu. Ne treba neozbiljno ignorisati izjavu Aleksandre Pandurević koja kaže da će o NATO-u odlučiti RS. Stoga je stvar o NATO-u poprilično delikatna. Mislimo da je rješenje, jer nema konsenzusa, da Pravobranilaštvo na osnovu Međunarodnog ugovora o koncesiji koja ukazuje da je ova imovina vlasništvo države BiH, proknjiži ovu imovinu na državu BiH. Nakon toga, ovaj parlament može uraditi šta hoće s njom, prodati je, pokloniti ili šta god", zaključio je Belkić.

Poslanica Dušanka Majkić (SNSD) okarakterizirala je ovaj zakon kao neprincipijelan.

"Mediji u FBiH su javnost informisali da poslanici iz RS-a ne žele ovaj zakon jer neće u NATO. To je netačna informacija i ide u prilog zvaničnom Sarajevu. Ovo je klasična igra SDP-a, danas prihvatim, sutra odbijem. U dogovorenim principima šest lidera jasno je dogovoreno šta i kako se treba raditi. Međutim, nekome nije odgovaralo da se to donese. Svi su očekivali da će prijedlog Vijeća ministara BiH biti po mjeri i da može biti usvojen. Kakva je namjera predlagača? Jedno je aktiviranje MAP-a, a drugo, što SBB-u i SDP-u ne odgovara, jeste zatvaranje vrata OHR-a. I to je razlog što je upravo u ovom trenutku došao ovaj zakon i preduhitrio prijedlog zakona Vijeća ministara BiH", smatra Majkić.

Zakon koji su predložili klubovi SDP-a i SBB-a nisu, ni u kojem slučaju, opstrukcija nastojanju da se ovaj posao završi, kazao je Saša Magazinović (SDP), te pozvao kolege da daju još jednu priliku Ustavnopravnoj komisiji da da pozitivno mišljenje na ustavni osnov predloženog zakona.

"Priču o referendumu u RS-u pričaju oni koji ili ne znaju stanje stvari ili se prave da ne znaju. Ukoliko i bude referenduma o ulasku BiH u NATO on će biti održan na nivou države, a ne na nivou entiteta ili bilo koje druge organizacione jedinice unutar BiH. U NATO ulaze države, a ne entiteti", podsjetio je Magazinović.

Prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga (OS) BiH (ukupno 63 objekta - 39 u Federaciji BiH i 23 u Republici Srpskoj koje koriste OSBiH i jedan koji koristi Ministarstvo odbrane BiH), Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige.

Za imovinu koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH, (u kojoj su smještene ili će biti smještene institucije na osnovu odluke Vijeća ministara BiH), predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH.

Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti: općinama, gradovima, kantonima, entitetima i drugim pravnim subjektima, gdje se ta imovina nalazi - to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu s odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.