{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom u redovnoj proceduri

F
18.7.2013. u 12:47
0
7
Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom u redovnoj proceduri
0
Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom u redovnoj proceduri
Foto: Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je na današnjoj sjednici da se Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom razmatra u redovnoj parlamentarnoj proceduri.
Zbog neodstatka potrebne entitetske većine iz RS-a, nije prihvaćen zahtjev poslanika Kluba SDP-a BiH i SBB-a BiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom postuupku, a iz istog razloga nije podržana ni skraćena parlamentarna procedura.

"Mi smo razgovarali u nekoliko navrata o pitanju vojne imovine, kako perspektivne, tako i one neperspektivne, na bazi jednoglasne odluke Predsjedništva kojom je utvrđena lista perspektivne vojne imovine. Ne trebam kolege podsjećati da je to naš zadnji preduslov za jedan bitan iskorak ka članstvu u NATO-u", kazao je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović tokom poslaničke rasprave prije glasanja.

Također, dodao je, ne trebam podsjećati ni na to da postoji bar verbalna podrška jednom ovakvom rješenju i „ne vidimo razlog zašto se to ne bi desilo danas“.

"Pozvat ću poslanike da usvojimo zahtjev za hitni postupak i da danas obavimo i raspravu i glasanje o ovom zaklonu", kazao je Magazinović.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić je kazala da su predlagači tražili razmatranje po hitnom postupku, a „pritom napravili gomilu grešaka“.

"Kada se otvori prijedlog zakona, onda se vidi da ono što je osnovno, predlagač nije pred sobom imao dogovor šest lidera u Banjoj Luci i postupak rješavanja tog pitanja", kazala je Majkić.

Dodala je da nije logično da ovakav zakon ide po hitnom postupku „cijeneći dobru želju predlagača da to pitanje riješi“.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao, da su po njegovom mišljenju, bitne samo dvije stvari u ovom trenutku, "a to je da Pravobranilaštvo proknjiži ove 63 lokacije, a ovaj parlament ih dodijeli Ministarstvu odbrane“.

"Što se tiče zakona o raspolaganju imovinom BiH, on je apsolutno potreban i njime treba urediti procedure, način korištenja, itd. Nećemo podržati zahtjev za hitni postupak, jer ne smatramo da je ovo hitno, hitne su ove dvije stvari o kojima sam govorio i one imaju pravne argumente bez ikavog zakona", kazao je Belkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: