BiH
22

Cvijanović: SNSD i SDP su dogovorili isti princip za vojnu i državnu imovinu

SRNA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je da dogovor delegacija SNSD-a i SDP-a o tekstu prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini podrazumijeva rješenje koje su lideri stranaka dogovorili u martu 2012. godine da se istovremeno, prema istim principima, tretira vojna i ostala imovina.

"U interesu Republike Srpske je da se riješi i onaj dio imovine koji je vezan za odlazak OHR-a, iako mi nemamo velikih iluzija da će OHR otići samo što je riješeno to pitanje, ali hoćemo svima da pokažemo da smo ga mi riješili, pa ćemo vidjeti koliko su oni kredibilni u ispunjavanju uvjeta koje su sami postavili", istakla je Cvijanović.

Ona je za Alternativnu televiziju izjavila da je vrlo pogrešno posmatrati rješavanje pitanja vojne imovine u kontekstu približavanju BiH NATO-u.

"Rješavanje vojne imovine znači aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO, ali od aktiviranje tog plana, pa do članstva može da protekne 10 godina, a i mnogo više", rekla je Cvijanović.

Komentarišući dogovor SNSD-a i SDP-a o prijedlogu zakonu o "Elektroprenosu BiH", Cvijanović je naglasila da se ovim zakonom, osim raspodjele dobiti "Elektroprenosa", između ostalog, pokušavaju riješiti kadrovske pozicije u Upravnom odboru.

"Mora se usvojiti plan investicija i nakon toga će Republika Srpska i Federacija BiH, kao dva akcionara, pristupiti raspodjeli dobiti 'Elektroprenosa BiH'", naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da će sredstva "Elektroprenosa BiH", koja predugo stoje zaleđena i od njih niko nema koristi, konačno ovim biti deblokirana za investicije, a dio biti doznačen budžetima RS-a i FBiH.

Delegacije SNSD-a i SDP-a, koje su predvodili lideri stranaka Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija, usaglasile su danas u Sarajevu tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini i prijedloga zakona o preduzeću "Elektroprenos BiH".