BiH
0

Lagumdžija i Dodik dogovorili saradnju u vezi sa zakonom o imovini

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Delegacije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napravile su tokom današnjeg sastanka u Sarajevu presjek onoga što je bilo na nedavnom sastanku u Briselu i razgovarali o tome šta bi trebalo učiniti u narednih nekoliko dana.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Svi stojimo na stanovištu da svako od nas u okviru svojih kapaciteta treba da učini dodatne napore i da razgovaramo kako s drugim ljudima, tako između sebe ponovo, da vidimo kako da u Briselu pokušamo doći do rješenja koje će dovesti do implementacije presude Sejdić-Finci, odnosno da mehanizam koordinacije potreban za Evropsku uniju bude usaglašen na najbolji mogući način u smislu njegove efikasnosti i funkcionalnosti", kazao je nakon sastanka predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, približili su stavove što se tiče i jednog i drugog.

"Nadamo se da ćemo to uspjeti da uradimo i s drugim učesnicima u pripremi sastanka u Briselu. Mislimo da je moguće doći do rješenja na principima koji su na kraju usaglašeni u Briselu", kazao je Lagumdžija.

Dodao je da je razgovarano o još dva seta pitanja. Jedan je koji se tiče rješavanja pitanja državne i vojne imovine "u skladu s našim aspiracijama, daljem otvaranju procesa MAP-a kao jednog od segmenata evroatlantskih integracija o kojem postoji suglasnost u BiH“.

"To je pitanje implementacije sporazuma lidera iz marta prošle godine u Banjoj Luci o vojnoj i državnoj imovini. Poznato vam je da je Parlamentarna skupština BiH zadužila Vijeće ministara i da je Vijeće ministara formiralo radnu grupu koja je intenzivno radila na tekstu zakona koji bi riješio pitanje državne i vojne imovine, a koji bi nam otvorio put ka MAP-u. Mi smo na bazi razgovora i rada te radne grupe danas prošli kroz detalje koji su tu bili otvoreni i mislimo da smo došli do rješenja koje će biti upućeno Vijeću ministara BiH od radne grupe. Nadamo se da će Vijeće ministara konačno doći do zakona o vojnoj i državnoj imovini koji će riješiti one probleme koje smo imali, potpuno na tragu onoga što je već ranije dogovoreno od šest, odnosno sedam lidera političkih stranaka, uvažavajući ukupni ustavni okvir ove zemlje i sve odluke koje iz toga proizilaze", kazao je Lagumdžija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Nadamo se, dodao je, da bi taj zakon mogao u Vijeću ministara BiH da bude već iduće sedmice.

Prema njegovim riječima, drugi set pitanja se odnosio na dogovore koje su vodili entitetski premijeri, a tiče se konkretnih pitanja iz domena Elektroprenosa i zajedničkog ulaganja u energetske potencijale.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da su ključne teme bile presuda Suda u Strazburu i mehanizam koordinacije, kao uvjeti ili tražena rješenja od EU da bi BiH mogla da uloži aplikaciju za status u EU.

Po njegovim riječima, činjenica je da su gotovo svi svjesni, "i mi u BiH i entitetima, i oni u Evropskoj uniji, da je došlo do kraja i da se mora donositi odluka".

"Podržali smo zaključke koji su usvojeni u Briselu. Znamo da 10. oktobra moramo tamo biti, bit ćemo svi tamo.

Potrebno je ovih dana učiniti napor da se definiraju izbori između neka dva modela načina izbora ovdje u Federaciji BiH, direktnog izbora u Federaciji. Ključno pitanje je tu na federalnim partnerima, ali i mi ne bježimo od toga da budemo tu korisni koliko god možemo", kazao je Dodik.

Na sastanku delegacija SDP-a BiH i SNSD-a, osim stranačkih lidera Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika učestvovali su i entitetski premijeri Nermin Nikšić i Željka Cvijanović te ministri u Vijeću ministara BiH Damir Hadžić i Sredoje Nović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba