Predložili Fincija za gradonačelnika
111

Gratz: Sa SDP-om i SBB-om smo se razišli iz principijelnih razloga

Piše: E. G.
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Naša stranka nakon kandidature Jakoba Fincija za mjesto gradonačelnika Sarajeva očekuje podršku i ostalih stranaka, jer smatraju da je on najbolji izbor za čelnog čovjeka glavnog grada. Odluka da kandiduju Fincija je došla nakon niza razgovora sa ostalim strankama, prvenstveno sa SDP-om i SBB-om s jedne, te sa SDA i ostalih stranaka okupljenih oko nje, s druge strane.

"Naš zaključak nakon pregovora sa oba ova bloka je da oni stavljaju građanke i građane Sarajeva u određenu vrstu talačkog statusa, jer ti suprotstavljeni interesi se na kraju fakturiraju građanima koji čekaju Gradsku upravu koja će biti reprezentativna, kompetentna i u svakom smislu bolja nego ovo što smo do sada imali", kazao je za Klix.ba Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke.

Ime kandidata kojeg je predložio SDU je poznato već od početka ove godine, a to je Stjepan Kljuić, dok se s druge strane za blok koji čine SDP i SBB u proteklih nekoliko dana vezivalo više imena kao mogućih kandidata za gradonačelnika.

"Nakon razgovora s Fincijem i nakon njegovog pristanka kao nestranačnog kandidata, odlučeno je da ga Naša stranka promovira i predlaže. Smatramo da je on čovjek sa moralnim integritetom, stručnošću i privrženošću ideji multikulturalnog i multikonfesionalnog Sarajeva. Sve to ga čini idealnim kandidatom za ovu funkciju, a i da vidimo na kraju koji će nas od ovih blokova podržati u našoj namjeri. Prije svega, ovdje imamo interes građana, a tek onda stranački. Mi smo sigurni da će naš kandidati dobiti podršku u Gradskom vijeću", rekao je Gratz.

Način na koji je blok SDP i SBB iskušavao javno mnijenje kada je u pitanju podrška njihovim kandidatima, je također nešto što se nije svidjelo Našoj stranci.

"Problem je što SDP i SBB blok izbacuje u javnost imena kandidata za gradonačelnika, a nakon toga to sve demantuju. Imputira se malim strankama da su neprofesionalne, ja bih rekao da su velike zapravo neprofesionalne i neodgovorne, ne možemo tek tako ići u javnost s imenima tih ljudi. Prvo bez konsenzusa tih ljudi, a drugo bez realnosti o tome da li se ti ljudi zaista mogu izabrati. Mi smo napustili načelni dogovor sa SDP-om i SBB-om upravo iz razloga što je na kraju realizacija tog dogovora iz principijelnog razloga postala nemoguća. Tu su se štitili partikularni partijski interesi jednog bloka na štetu drugog i prije svega na štetu građana", kazao je Gratz.

Gradska vlast bi trebala biti konstituisana do 13. decembra, a u Našoj stranci kažu da sa svim strankama koje žele formirati Gradsko i općinska vijeća u interesu građana nastavljaju razgovore.