{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kljuić, Šarić ili Jurišić novi gradonačelnik Sarajeva?

12.10.2012. u 15:17
72
87
Kljuić, Šarić ili Jurišić novi gradonačelnik Sarajeva?
72
Kljuić, Šarić ili Jurišić novi gradonačelnik Sarajeva?
SDA je u Sarajevu osvojila najviše glasova i o formiranju Gradskog vijeća i izboru gradonačelnika će razgovarati sa onim strankama koje su spremne da podrže projekt ove stranke, kako bi Sarajevo bilo prava prijestolnica, a ne učmala sredina, izjavio je za Klix.ba Amir Zukić, generalni sekretar ove stranke.
"Izabrat ćemo čovjeka koji će biti gradonačelnik svih građana i koji će rješavati pitanja koja su u okviru nadležnosti Grada Sarajeva. Mi smo i na prošlim izborima išli s prijedlogom da to bude neko ko ne pripada bošnjačkom narodu. U ovom momentu još nismo razmatrali nijedno ime, ali ovi kandidati koji su prihvatljivi i drugim političkim opcijama bi taj posao dobro radili", rekao je Zukić.

Budući da se u javnosti govorilo o Stjepanu Kljuiću kao mogućem novom gradonačelniku Sarajeva, a i SDU insistira na tome, Zukić ne isključuje tu mogućnost, ali kaže da i u SDA ima kandidata za tu poziciju.

"Stjepan Kljuić nije član SDA, ali je ugledan građanin, međutim do ovog momenta nismo o tome razgovarali. Ima kod nas u SDA članova koji nisu Bošnjaci, a veoma su prihvatljivi građanima Sarajeva", kaže Zukić.

On pojašnjava da SDA neće insistirati na tome da gradonačelnik bude član SDA, ali da mora biti prihvatljiv svim građanima. Na pitanje da li će ponovo tražiti da na čelu Sarajeva bude Hrvat, Zukić kaže da uglednih građana te nacionalnosti ima i u SDA, kao što su Ivica Šarić ili Josip Jurišić. No, on ne isključuje ni to da bi na čelu grada mogao biti i Bošnjak, ali koje god ime da bude, "bitno je da poznaje dušu Sarajeva".

"Ono što je sigurno je to da će SDA u ovom slučaju ići na politički konsenzus, a ne na preglasavanje drugih partija. Isto tako, izborni rezultat nam daje legitimitet da mi prvi predlažemo ime za gradonačelnika, jer je to volja građana", rekao je Zukić.

S obzirom na to da je SDP druga stranka po broju glasova u Kantonu Sarajevo, pokušali smo zatražiti i stav SDP-a vezano za izbor gradonačelnika, međutim, neki članovi Kantonalnog odbora ove stranke su na putu, rečeno nam je u SDP-u, dok se ostali danas nisu javljali na telefon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: