Podnijet će žalbe CIK-u
37

Zlatar: SDU je apsolutni pobjednik Lokalnih izbora u KS

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU Sarajevo, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je Socijaldemokratska unija apsolutni pobjednik Lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo.

Zlatar ovu tvrdnju temelji na činjenici kako je SDU na lokalnim izborima 2008. godine osvojio samo četiri vijećnička mjesta

"Na ovim izborima SDU je osvojila četiri puta više. Preliminarni rezultati nedjeljnih izbora govore kako je SDU do sada osvojila 17 vijećničkih mandata u osam sarajevskih općina. Našeg vijećnika nećemo imati samo u Općini Trnovo, gdje zbog nepostojanja elementarnih demokratskih uslova SDU nije nastupila", kaže Zlatar.

Po broju glasova, tvrdi Zlatar, SDU je osvojio više od 11.000 za vijećnike i više od 1.000 glasova za načelnike općina. Ova stranka će insistirati na poziciji gradonačelnika Grada Sarajeva za koju su kandidirali Stjepana Kljuića.

"SDU je jedina stranka koja je kandidirala kandidata za gradonačelnika koji se indirektno bira. Pošto nijedna druga stranka nije imala hrabosti, ili iz nekog njihovog razloga nisu istakli kandidata, mi to ocjenjujemo kao podršku Kljuiću koji nije bio prijedlog samo SDU-a nego niza udruženja građana, istaknutih pojedinaca iz javnog, kulturnog i sportskog života. Sarajevo je ozbiljan grad koji zaslužuje gradonačelnika koji ima iskustvo i sposobnost, koji je bio partriota i koji je veliki kosmopolita", kazao je Zlatar.

U SDU nisu zadovoljni brojanjem glasova i količinom nevažećih listića, zbog čega će iskoristiti pravne mehanizme i zatražiti ponovno prebrojavanje glasova.

"Za nas je neprihvatljivo da se pobjednici na izborima određuju u boksovima za prebrojavanje, a ne izbornom voljom građana", izjavio je Zlatar.

Predsjednica OO SDU BiH Novi Grad Mira Jurić kaže kako su ih u njenoj općini više pokrali pojedini članovi Općinske izborne komisije nego posmatrači i birači na biračkim mjestima zbog čega će tražiti ponovno brojanje na svim biračkim mjestima u ovoj općini.

Predstavnici KO SDU-a Sarajevo govorili su i o podršci u sastavljanju nove vlade Kantona Sarajevo te kazali kako će podržati samo ekspertnu vladu koja će KS voditi naprijed. O tome da li će podržati kandidata SDA Suada Zeljkovića, Zlatar je kazao kako se još uvijek ništa ne zna.