{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP želi gradonačelnika Sarajeva, SBB-u prepušta funkciju predsjedavajućeg GV-a

12.11.2012. u 21:00
50
71
SDP želi gradonačelnika Sarajeva, SBB-u prepušta funkciju predsjedavajućeg GV-a
50
SDP želi gradonačelnika Sarajeva, SBB-u prepušta funkciju predsjedavajućeg GV-a
Konstituisanje Gradskog vijeća Sarajeva, izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika, kao i rukovodstva Gradskog vijeća još uvijek nije dogovoreno, mada postoje koalicije ili bar "nezvanične" koalicije između pojedinih stranaka. Jedino što je poznato već mjesecima je kandidat za čelnog čovjeka grada u ime Socijaldemokratske unije (SDU) Stjepan Kljuić.
Njega podržavaju i iz SDA te iz još nekih manjih stranaka, kao i nekoliko organizacija, dok će s druge strane SDP kandidovati nekoga iz svoje stranke.

SDP, SBB i Naša stranka su postigli sporazum koji podrazumijeva zajedničko djelovanje na općinskim nivoima i nivou gradske vlasti u Sarajevu.

"Do danas nismo razgovarali o konkretnim imenima, niti je bilo konkretnog govora o ovih šest pozicija. Radi se na tome da se kreiraju većine u općinskim vijećima, odnosno na tome da se stvore preduvjeti da većinu u Grdaskom vijeću koju čine Naša stranka, SDP i SBB, gdje SDP teži ka tome da gradonačelnik bude iz SDP-a, uz punu saglasnost ovih partnerskih stranaka. Osim ove dvije stranke nismo razgovarali sa drugima", rekao je za Klix.ba Igor Mišković, sekretar Kantonalnog odbora SDP-a.

Matematička računica

Gradsko vijeće ima 28 vijećnika koji dolaze iz četiri gradske općine, a da bi kandidat za gradonačelnika dobio podršku potrebno mu je 16 glasova vijećnika. "Nakon ovog dogovora sa ove dvije stranke, matematičkom računicom mi imamo tih 16 glasova. Prvenstveno želimo ispoštovati Statut i Pravilnik u smislu kandidiranja dovoljnog broja konstitutivnih naroda i ostalih. U svakom slučaju, unutar ove tri opcije SDP će imati najveći broj gradskih vijećnika", kaže Mišković.

Iz Naše stranke su već izjavili kako nisu ušli u zvaničnu koaliciju sa SDP-om i SBB-om, već načelno prihvataju partnerstvo. Njihova podrška SDP-u, bar su s tim izašli u javnost, zavisit će od konkrenog imena koje bude kandidovano na mjesto prvog čovjeka grada. Budući da se u javnosti već spominjalo ime Bakira Hadžiomerovića kao mogućeg SDP-ovog kandidata za gradonačelnika, Mišković tvrdi da o tome nije bilo govora na sastancima. Kada je u pitanju Stjepan Kljuić, on je SDP-u neprihvatljiv jer je očigledno SDU u partnerskom odnosu sa SDA i opredijelio se i stao uz SDA u rušenju Vlade KS".

Iz SDU-a, pak, kažu da još uvijek niko ne može tvrditi da će imati većinu u Gradskom vijeću. Sporazum SDP-a, SBB-a i Naše stranke nije potpisan pa za SDU tu još ništa nije konačno.

"SDU je jedina stranka koja je prije izbora kandidirala ličnost za poziciju gradonačelnika, to je jedino ozbiljno i demokratski. Što se tiče Kljuića, mi smo dobili podršku i od nekoliko organizacija: Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća, akademika iz SAD-a, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, sedam boračkih udruženja, Društva za ugrožene narode... Kada su u pitanju stranke, jedino što smo zvanično potpisali je sporazum između predsjednika kantonalnih odbora SDA i SDU, jer nismo željeli podržati mandatara Vlade iz SDA, ukoliko oni neće garantirati da će dati podršku za izbor gradonačelnika. Mi smo otvorili pregovore i sa Našom strankom i sa Strankom za BiH, Strankom penzionera..., sa svima koji imaju mogućnost da imaju vjećnike u Gradskom vijeću. Teoretski, sve stranke koje su ušle u općinska vijeća mogu biti i u Gradskom vijeću, zato kažem da je neozbiljno govoriti koliko koji blok može imati vijećnika", rekao je za Klix.ba Emir Zlatar, predsjednik Odbora SDU Kantona Sarajevo.

Raspodjela funkcija

U SDA kažu da su intenzivni razgovori i dalje u toku, pa i sa Našom strankom. "Ako oni tvrde da imaju većinu, možemo i mi sa našeg aspekta tvrditi da imamo većinu", kažu u SDA.

"Ovdje se radi o vjerodostojnosti. Isto je bilo i kod smjene Vlade KS. Oni su do posljednjeg dana tvrdili da nemamo većinu i da neće doći do smjene, međutim, imali smo 18 zastupnuka. Ništa ovdje ne tvrdimo dok se ne okončaju svi razgovori i ne formiraju općinska vijeća, kada se formira Gradsko vijeće izaći ćemo s informacijom kakve sporazume imamo i s kim smo potpisali. Što se tiče kandidata za gradonačelnika trenutno je tu četiri-pet imena iz raznih stranaka", rekao je za Klix.ba Elvis Kondić, izvršni sekretar za odnose s javnošću Kantonalnog odbora SDA.

Iz SBB-a su potvrdili da čvrsto ostaju pri dogovoru sa SDP-om. "SDP je u situaciji da predloži gradonačelnika, a Naša stranka i SBB će dati zamjenike gradonačelnika. Iz SBB-a će biti predsjedavajući GV-a, a iz ove dvije stranke će biti birani njegovi zamjenici", izavio je za Klix.ba Dževad Rađo, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a.

Za njih Stjepan Kljuić nije prihvatljiv jer će pripadati manjinskom bloku u Gradskom vijeću, tvrde u SBB-u, gdje također kažu kako još nemaju konkretna imena za popunjavanje ovih funkcija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: