Ko s kim pregovara i ko ima većinu
50

SDP želi gradonačelnika Sarajeva, SBB-u prepušta funkciju predsjedavajućeg GV-a

Piše: Edita Gorinjac
Konstituisanje Gradskog vijeća Sarajeva, izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika, kao i rukovodstva Gradskog vijeća još uvijek nije dogovoreno, mada postoje koalicije ili bar "nezvanične" koalicije između pojedinih stranaka. Jedino što je poznato već mjesecima je kandidat za čelnog čovjeka grada u ime Socijaldemokratske unije (SDU) Stjepan Kljuić.

Njega podržavaju i iz SDA te iz još nekih manjih stranaka, kao i nekoliko organizacija, dok će s druge strane SDP kandidovati nekoga iz svoje stranke.

SDP, SBB i Naša stranka su postigli sporazum koji podrazumijeva zajedničko djelovanje na općinskim nivoima i nivou gradske vlasti u Sarajevu.

"Do danas nismo razgovarali o konkretnim imenima, niti je bilo konkretnog govora o ovih šest pozicija. Radi se na tome da se kreiraju većine u općinskim vijećima, odnosno na tome da se stvore preduvjeti da većinu u Grdaskom vijeću koju čine Naša stranka, SDP i SBB, gdje SDP teži ka tome da gradonačelnik bude iz SDP-a, uz punu saglasnost ovih partnerskih stranaka. Osim ove dvije stranke nismo razgovarali sa drugima", rekao je za Klix.ba Igor Mišković, sekretar Kantonalnog odbora SDP-a.

Matematička računica

Gradsko vijeće ima 28 vijećnika koji dolaze iz četiri gradske općine, a da bi kandidat za gradonačelnika dobio podršku potrebno mu je 16 glasova vijećnika. "Nakon ovog dogovora sa ove dvije stranke, matematičkom računicom mi imamo tih 16 glasova. Prvenstveno želimo ispoštovati Statut i Pravilnik u smislu kandidiranja dovoljnog broja konstitutivnih naroda i ostalih. U svakom slučaju, unutar ove tri opcije SDP će imati najveći broj gradskih vijećnika", kaže Mišković.

Iz Naše stranke su već izjavili kako nisu ušli u zvaničnu koaliciju sa SDP-om i SBB-om, već načelno prihvataju partnerstvo. Njihova podrška SDP-u, bar su s tim izašli u javnost, zavisit će od konkrenog imena koje bude kandidovano na mjesto prvog čovjeka grada. Budući da se u javnosti već spominjalo ime Bakira Hadžiomerovića kao mogućeg SDP-ovog kandidata za gradonačelnika, Mišković tvrdi da o tome nije bilo govora na sastancima. Kada je u pitanju Stjepan Kljuić, on je SDP-u neprihvatljiv jer je očigledno SDU u partnerskom odnosu sa SDA i opredijelio se i stao uz SDA u rušenju Vlade KS".

Iz SDU-a, pak, kažu da još uvijek niko ne može tvrditi da će imati većinu u Gradskom vijeću. Sporazum SDP-a, SBB-a i Naše stranke nije potpisan pa za SDU tu još ništa nije konačno.

"SDU je jedina stranka koja je prije izbora kandidirala ličnost za poziciju gradonačelnika, to je jedino ozbiljno i demokratski. Što se tiče Kljuića, mi smo dobili podršku i od nekoliko organizacija: Bošnjačko-američkog savjetodavnog vijeća, akademika iz SAD-a, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, sedam boračkih udruženja, Društva za ugrožene narode... Kada su u pitanju stranke, jedino što smo zvanično potpisali je sporazum između predsjednika kantonalnih odbora SDA i SDU, jer nismo željeli podržati mandatara Vlade iz SDA, ukoliko oni neće garantirati da će dati podršku za izbor gradonačelnika. Mi smo otvorili pregovore i sa Našom strankom i sa Strankom za BiH, Strankom penzionera..., sa svima koji imaju mogućnost da imaju vjećnike u Gradskom vijeću. Teoretski, sve stranke koje su ušle u općinska vijeća mogu biti i u Gradskom vijeću, zato kažem da je neozbiljno govoriti koliko koji blok može imati vijećnika", rekao je za Klix.ba Emir Zlatar, predsjednik Odbora SDU Kantona Sarajevo.

Raspodjela funkcija

U SDA kažu da su intenzivni razgovori i dalje u toku, pa i sa Našom strankom. "Ako oni tvrde da imaju većinu, možemo i mi sa našeg aspekta tvrditi da imamo većinu", kažu u SDA.

"Ovdje se radi o vjerodostojnosti. Isto je bilo i kod smjene Vlade KS. Oni su do posljednjeg dana tvrdili da nemamo većinu i da neće doći do smjene, međutim, imali smo 18 zastupnuka. Ništa ovdje ne tvrdimo dok se ne okončaju svi razgovori i ne formiraju općinska vijeća, kada se formira Gradsko vijeće izaći ćemo s informacijom kakve sporazume imamo i s kim smo potpisali. Što se tiče kandidata za gradonačelnika trenutno je tu četiri-pet imena iz raznih stranaka", rekao je za Klix.ba Elvis Kondić, izvršni sekretar za odnose s javnošću Kantonalnog odbora SDA.

Iz SBB-a su potvrdili da čvrsto ostaju pri dogovoru sa SDP-om. "SDP je u situaciji da predloži gradonačelnika, a Naša stranka i SBB će dati zamjenike gradonačelnika. Iz SBB-a će biti predsjedavajući GV-a, a iz ove dvije stranke će biti birani njegovi zamjenici", izavio je za Klix.ba Dževad Rađo, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a.

Za njih Stjepan Kljuić nije prihvatljiv jer će pripadati manjinskom bloku u Gradskom vijeću, tvrde u SBB-u, gdje također kažu kako još nemaju konkretna imena za popunjavanje ovih funkcija.