Mnogo zahtjeva, malo kompromisa
159

Zlatar: Finci da bude dogradonačelnik; Gratz: Ne odustajemo od gradonačelnika

Piše: E. Gorinjac
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Naša stranka, SDA, SDU i Stranka za BiH postigli su kako kažu načelni dogovor oko zajedničkog nastupa za izbor rukovodstva općinskih vijeća i Gradskog vijeća u Sarajevu. Ukoliko stvari budu tekle prema predviđenom Gradsko vijeće bi trebalo biti uskoro formirano.

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz za Klix.ba kaže da, kada je u pitanju izbor gradonačelnika Sarajeva, ta stranka neće odustati od svog prijedloga, odnosno od izbora Jakoba Fincija.

"Smatramo da je on bolji kandidat. Finci jednostavno predstavlja sve ono čime se Sarajevo hvali i na šta je ponosno. S ozirom da smo stranka koja se kontinuirano zalaže za prava obespravljenih i diskriminiranih, ovo je i na simboličan način važno za grad Sarajevo. Njegove sposobnosti i iskustvo sigurno će doprinijeti da se Sarajevo otvori i prema onim područjima grada koja su nekada pripadala Sarajevu, govorim o Istočnom Sarajevu", kaže Gratz.

SDP se danas oglasio saopćenjem za javnost u kojem je između ostalog navedeno: "Posebno nas brine informacija koja ovih dana kruži u gradskim političkim krugovima, da je Naša stranka, odnosno njeni pregovarači, pristala čak i na 'manje agresivno prisustvo Deda Mraza u Sarajevu'. Ako je to tačno, onda to najbolje ilustruje dokle su spremni ići promotori principijelnosti u cilju zadovoljavanja ličnih apetita".

Na ovo Gratz kaže da je smiješno te da njegova stranka u teškoj političkoj klimi pokušava donijeti prave odluke.

"SDP reaguje tako kako reaguje i trebaju se zapitati šta oni rade u posljednje dvije godine i malo se više pozabaviti sobom, tim više što smo mi pokušali napraviti dogovor sa tako reći SDP blokom, ali njima je naš kandidat bio neprihvatljiv. Pri tome oni još nisu izašli u javnost sa svojim prijedlogom za gradonačelnika što smatramo veoma neodgovornim", kazao je Gratz.

Uvjetno rečeno iz istog bloka, tačnije iz SDU poručuju da neće odustati od svog kandidata Stjepana Kljuića. Kada je u pitanju dogovorena načelna saradnja, Emir Zlatar, predsjednik Kantonalnog odbora SDU kaže da se na bazi dogovorenih principa njima mogu priključiti i ostale stranke te da u principu ne postoji nikakav blok.

"Mi smo jedina stranka koja je prije izbora istaknula svog kandidata. Naša stranka nije pokazala toliki demokratski kapacitet i mislim da će iz tih razloga prihvatiti naš prijedlog, a mi bismo bili sretni da Finci bude dogradonačelnik", kaže Zlatar.

S druge strane u SDP-u ističu da su raniji pregovori s Našom strankom propali zbog velikih apetite te stranke.

"Neki razgovori su još uvijek u toku. Mi smo s Našom strankom načelno bili dogovorili da idemo zajednički oko imena i prezimena za gradonačelnika prvenstveno, a onda i svih ostalih funkcija. Ali, njihovi zahtjevi su bili maksimalistički u odnosu na broj vijećnika u Gradskom vijeću koje će imati. Njihov kapacitet u općinskim vijećima i ono kako bi ušli u gradsko sa dva, eventualno tri vijećnika, pokazuje da su njihovi zahtjevi maksimalistički. Računali smo da u kombinaciji sa SBB-om i Našom strankom, kao neko ko bi imao najveći broj vijećnika, SDP se smatrao nekim ko ima pravo na funkciju gradonačelnika, naravno na samo ime njegovo bi morali imati saglasnost i ove dvije stranke. Oni su u međuvremenu očigledno napravili dogovor sa SAD i SDU i podizali su sebi cijenu malo pričajući s jednim, malo s drugim blokom, i na kraju su se okrenuli bloku koji im je najviše ponudio. Šta su im ponudili ne znam", kazao je za Klix.ba Igor Mišković, sekretar Kantonalnog odbora SDP-a.

Mišković tvrdi da se ovdje ne radi o načelnom dogovoru između suprotnog bloka, već da je on i potpisan.

"Sada smo u situaciji da može doći i do pat pozicije, da i dalje imamo Aliju Behmena za gradonačelnika u tehničkom mandatu, mislim da to nikome ne odgovara", dodaje Mišković.