"Iscrpljeni modaliteti"
20

Granični policajci nakon pola godine obustavili štrajk

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Štrajkački odbor Sindikata Granične policije BiH donio je danas odluku o suspenziji štrajka koji je trajao od 30. aprila ove godine.

Nakon šest i po mjeseci štrajka, odbor je odlučio privremeno prekinuti štrajk jer su trentno "iscrpljeni mogući modaliteti koji su stajali na raspolaganju Sindikatu Granične policije u provedbi štrajka".

"Poslodavac, odnosno Vijeće ministara BiH ispoljilo je poptuno odsustvo volje i želje da uspostavi socijalni dijalog sa Sindikatom Granične policije. S druge strane, Evropska komisija je u dokumentu pod nazivom Izvještaj o napretku BiH, dostavljenom krajem prošlog mjeseca predsjedatelju Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, istaknula da od bh. vlasti očekuje uspostavu stvarnog socijalnog dijaloga", navodi se u saopćenju Sindikata Granične policije.

Dodaje se kako je upravo Sindikat uspio zainteresirati Evropsku komisiju da Vijeću ministara BiH uputi obavezujuću smjernicu u vezi sa odnosom prema Sindikatu Granične policije. "Cijenimo da će Vijeće ministara BiH, kada već ne respektuje možda i jedini od vjerodostojnih sindikata koji djeluje na nivou državne vlasti – Sindikat Granične policije BiH - morati u interesu ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza uspostaviti dijalog sa našim sindikatom. I ovim činom mi im dajemo dodatnu šansu, ne samo u interesu Sindikata, nego i u interesu svih državljana Bosne i Hercegovine koji zaslužuju vlast koja će dobivati pozitivne, a ne negativne izvještaje o svom radu, koji, opet, ima posljedice, prije svega za obične građane", dodaje se u saopćenju.

Ističu kako posebno izražavaju zahvalnost svim članovima Sindikata Granične policije koji su se sve vrijeme štrajka ustrajno, dostojanstveno i zakonito ponašali i borili za svoja itekako ugrožena radno-socijalna prava.

"Pojedini istaknuti članovi Sindikata su za vrijeme štrajka bili izloženi nezabilježenom pritisku na slobodu sindikalnog djelovanja od pojedinih ministara u Vijeću ministara BiH. Policijski službenici Granične policije su također generalno bili izloženi pokušajima javnog omalovažavanja od istih tih neodgovornih nositelja najviših funkcija u izvršnoj vlasti. Na kraju, ističemo da suspenzija štrajka nije poraz nego pobjeda Sindikata, jer nakon ovog štrajka više ništa neće biti isto kao što je bilo prije štrajka. Sindikat Granične policije se nametnuo kao vjerodostojan zaštitnik prava svojih članova za što smo primili brojna priznanja na domaćoj, ali i međunarodnoj sindikalnoj sceni, a i od brojnih građana, za što im se ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo, navedeno je u saopćenju Sindikata Granične policije.