{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk u policiji RS stavljen u stanje mirovanja

F
23.1.2013. u 15:16
0
1
Štrajk u policiji RS stavljen u stanje mirovanja
0
Štrajk u policiji RS stavljen u stanje mirovanja
Foto: Anadolija
Štrajk u policiji Republike Srpske, koji je prvi put organiziran od njenog postojanja, uspio je bez obzira na tvrdnje suprotne strane, konstatirao je predsjednik sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Duško Jandrić, ali i najavio da se od danas štrajk stavlja u stanje mirovanja.
Jandrić je najavio da kreću u pravnu bitku, odnosno upravni spor da bi se oborila uredba resornog ministra Stanislava Čađe o minimumu procesu rada koja ih, kako kaže, sprječava da štrajkuju.

Štrajk se može aktivirati kada nadležni u sindikatu to odrede, kazao je Jandrić i najavio da će podnijeti tužbe protiv svih starješina koji su izadavali nezakonita rješenja policajacima o minimumu procesa rada.

- Od danas sindikat je najintenzivnijim mogućim aktivnostima u stanju pružanja otpora prema Vladi zbog oduzimanju stečenih prava pripadnika MUPRS-a, rekao je Jandrić.

Potvrdio je da je ponudio ostavku na mjesto sindikalnog predsjednika radnika unutrašnjih poslova kao moralni čin, ali da je ona odbijena i svakako će se, kaže, u naredna tri mjeseca vršiti ponovni izbor u ovom sindikatu.

Jandrić je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio i da je štrajk uspio, bez obzira na to koliko je policajaca u njemu učestvovalo, jer je poslodavac, u ovom slučaju resorni ministar, nezakonitom uredbom spriječio mnoge stvari koje su se trebale desiti.

- Donio je dokument koji onemogućava zakonsko pravo na štrajk, tvrdi Jandrić i ponavlja da je na njihovo članstvo vršen pritisak od jednog broja starješina, te da su oni „nezakonito izdavali rješenja o minimumu procesa rada“, kazao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: