Sindikat Granične policije BiH
0

FOTO / "Ukoliko se ne izvini, tužit ćemo Nikolu Špirića za izjave"

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Čelnici Sindikata Granične policije BiH su najavili tužbu protiv ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića povodom njegovih izjava kojima je, kako su izjavili, narušen ugled ove policijske institucije.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Članovi Sindikata Granične policije BiH su u štrajku od 30. aprila ove godine i, kako sada stvari stoje, taj štrajk će nastaviti i dalje. Na posljednjoj održanoj sjednici Štrajkačkog odbora Granične policije BiH doneseni su zaključci da ostaju u štrajku koji će se provoditi po zakonu i na području svih graničnih prijelaza u BiH.

Osim toga, Sindikat je napravio i nove plakate koji će se naći na svim štrajkačkim mjestima, a na kojima je kao krivac označeno Vijeće ministara BiH.

"Pojedini ministri u Vijeću ministara BiH su otišli tako daleko da su u svojim javnim istupima omalovažavali pripadnike Granične policije. Najeklatantniji primjer je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, koji je na jednoj televiziji 10. aprila izjavio 'Granični policajci su kažnjeni kada nisu na granici'. Ovim je Nikola Špirić direktno inputirao da je Granična policija lopovska agencija, a ne policijska agencija za sprovođenje zakona. Zbog toga je Štrajkački odbor donio odluku da Sindikat GP pokrene tužbu protiv Nikole Špirića ukoliko se u roku od osam dana ne izvini pripadnicima Granične policije", kazao je Svevlad Hoffman, glasnogovornik Sindikata Granične policije BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prema riječima Ahmeda Turčinovića, zamjenika predsjednika Sindikata GP BiH, pojedinci u VM imaju namjeru da i dalje smanjuju plate policijskim službenicima u institucijama BiH na način da im se smanji osnovica i ukinu topli obrok i troškovi prijevoza uvrštavajući ih u platu.

"Ako se to uradi, to je ponovni udar na Graničnu policiju i službenike koji putuju do granice i po 200 kilometara udaljene od svog mjesta stanovanja. Na taj perfidan način oni tjeraju granične policajce da idu trbuhom za kruhom, da traže sebi duge poslove", kazao je Turčinović te dodao kako se na taj način osipaju kvalitetni policijski službenici.

Predsjednik Sindikata GP Predrag Crnogorac na kraju je izjavio kako su naknade za 571 službenika ove policijske institucije isplaćene naokon tužbi dobijenih na Sudu BiH.

Predstavnici Sindikata su predstavili i nove plakate koji će "krasiti" granične prijelaze na kojima rade službenici GP-a.