BiH
0

Prekinut štrajk budžetskih korisnika u Republici Srpskoj

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Granski sindikati prosvjete, policije, pravosuđa i uprave pozvali su radnike u Republici Srpskoj na prekid generalnog štrajka koji je u ovom bosanskohercegovačkom entitetu počeo prije dva dana, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Banje Luke.

Sindikalni predstavnici su objavili da je stavljen moratorij na štrajk. Kao razlog za obustavu štrajka predstavnicici Sindikata obrazovanja naveli su da "to čine zbog učenika kako bi omogućili nesmetan nastavak drugog polugodišta", a predstavnici Sindikata uprave i Sindikata policije kao glavni razlog su naveli pritiske kojima su od početka štrajka bili izloženi zaposleni i članovi sindikata.

Predstavnik Sindikata policije RS Duško Jandrić saopštio je da će Sindikat nastaviti borbu za prava radnika i da će entitetskom Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti vladine uredbe o poštivanju minimuma procesa rada, koju Sindikat ocjenjuje protivnom Zakonu u štrajku jer je prosvjetnim radnicima naloženo da moraju raditi i u vrijeme štrajka.

Jandrić je najavio da će Savez sindikata Republike Srpske sutra objaviti i prijedlog mjera koje je ranije dostavio entitetskoj vladi, a kojima se traži da Vlada u budžetu RS za ovu godinu osigura 56 miliona konvertibilnih maraka (oko 28 miliona eura) kako bi plate budžetskih korisnika bile vraćene na nivo iz 2012. Godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Stevan Milić, u izjavi za Anadoliju, komentarišući odziv radnika budžetskih korisnika na štrajk, kazao je da je "frapatno kako je Vlada RS upotrijebila sve protivzakonite mjere kako bi ostvarila svoje namjere, odnosno slomila štrajk i sindikalne vođe".

"Svih ovih dana iz Vlade nismo dobili bilo kakav poziv za razgovore. Tako je bilo i u danima koji su prethodili štrajku u kojima se umjesto pokušaja nalaženja rješenja sva priča svodila na to kako u budžetu nema novca za vraćanje plata za radnike ove četiri grane na nivo iz 2012. godine", rekao je Milić.

Podsjećamo, radnici pravosuđa, policije, prosvjete i uprave u ponedjeljak su stupili u generalni štrajk, nakon što je Vlada RS odbila njihove zahtjeve o povećanju cijene rada sa 100 na 110 KM, čime bi se amortizovalo umanjenje plata od 10 posto za 40 hiljada radnika, budžetskih korisnika, koje je na snagu stupilo 1. januara ove godine.