|

U RS-u nastavljen štrajk, časovi u školama traju po 30 minuta

U RS-u nastavljen štrajk, časovi u školama traju po 30 minuta
50
F
FENA
22.1.2013. u 09:54
8
komentara
50

dijeljenja
U RS-u nastavljen štrajk, časovi u školama traju po 30 minuta Foto: SRNA
Štrajk prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj (RS) se nastavlja u skladu s odlukom koju je donio Republički odbor Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i od danas će školski sat u školama trajati 30 minuta.
"Time će se postupiti u skladu sa 'nezakonitom' Uredbom o minimumu procesa rada u obrazovnim ustanovama, kako radnici ne bi imali štetne posljedice", naveo je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić u dopisu članovima ovog sindikata.

Vladinu uredbu o minimumu procesa rada smatraju nezakonitom, ali će postupati u skladu s tim dokumentom sve dok se ne utvrdi njena zakonitost.

Milić je konstatirao da je i "pored neviđenih pritisaka i zastrašivanja", generalni štrajk u obrazovanju, nauci i kulturi uspio u potpunosti, jer je jučer "totalno obustavljen rad" u ukupno 176 institucija obrazovanja, a u velikom broju škola časovi su realizovani u trajanju od 30 minuta.

Milić je naveo i da prosvjetari svoju borbu i dalje nastavljaju sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Štrajk uz poštivanje minimuma procesa rada nastavljala se danas i u pravosuđu, policiji i upravi, najavili su jučer predsjednici granskih sindikata iz ove oblasti.

Sidnikalci su odbacili tvdnje premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića da "generalni štrajk u RS nije uspio" te najavili da očekuju pregovore o njihovim zahtjevima za povećanje cijene rada s 100 na 110 KM, kako bi se anuliralo ovogodišnje smanjenje plaća budžetskim korisnicima za 10 posto.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...