Uz minimum procesa rada
50

U RS-u nastavljen štrajk, časovi u školama traju po 30 minuta

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Štrajk prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj (RS) se nastavlja u skladu s odlukom koju je donio Republički odbor Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i od danas će školski sat u školama trajati 30 minuta.

"Time će se postupiti u skladu sa 'nezakonitom' Uredbom o minimumu procesa rada u obrazovnim ustanovama, kako radnici ne bi imali štetne posljedice", naveo je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić u dopisu članovima ovog sindikata.

Vladinu uredbu o minimumu procesa rada smatraju nezakonitom, ali će postupati u skladu s tim dokumentom sve dok se ne utvrdi njena zakonitost.

Milić je konstatirao da je i "pored neviđenih pritisaka i zastrašivanja", generalni štrajk u obrazovanju, nauci i kulturi uspio u potpunosti, jer je jučer "totalno obustavljen rad" u ukupno 176 institucija obrazovanja, a u velikom broju škola časovi su realizovani u trajanju od 30 minuta.

Milić je naveo i da prosvjetari svoju borbu i dalje nastavljaju sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Štrajk uz poštivanje minimuma procesa rada nastavljala se danas i u pravosuđu, policiji i upravi, najavili su jučer predsjednici granskih sindikata iz ove oblasti.

Sidnikalci su odbacili tvdnje premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića da "generalni štrajk u RS nije uspio" te najavili da očekuju pregovore o njihovim zahtjevima za povećanje cijene rada s 100 na 110 KM, kako bi se anuliralo ovogodišnje smanjenje plaća budžetskim korisnicima za 10 posto.