Na obalama Drine
51

Goražde u duhu Festivala prijateljstva: Fina raja i ugodno druženje

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Već nekoliko dana u gradu na Drini traje Internacionalni festival prijateljstva koji je u Goražde doveo stotine umjetnika iz BIH ali i drugih zemalja. Sa sobom su donijeli dašak vlastite tradicije i kulture, a naišli na gostoprimljive domaćine.

Dane provode na obalama Drine u druženju, a večeri na ulicama grada, uživaju u brojnim predstava, književnim večerima i koncertima. Osim događaja vezanih za Centar za kulturu i plato gradske dvorane gdje se do kasno u noć održavaju koncerti, dio aktivnosti je i u dječijem parku Plavi cvijet. Ni visoke temperature ne ometaju dobru zabavu i druženje. Da je 20. jubilarni Festival prijateljstva prepoznatljiv brend potvrđuju brojni umjetnici, glumci, slikari, muzičari, književnici, promotori tradicionalnih igara i pjesama.

Prepoznatljiv brend

Umjetnička djela koja nastaju u tradicionalnoj likovnoj koloniji "Boje prijateljstva" ostaju gradu na dar tako da je Goražde u proteklih 20 godina postalo velika galerija različitih umjetnina smještenih u ustanove i institucije.

"Ove godine su nam stigli umjetnici iz BIH, Francuske i Crne Gore, neki od njih su naši stalni gosti u koloniji poput umjetnika iz Visokog ili Tuzle", kaže Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde.

Dragan Milić iz Pljevalja i Amra Kozić iz Sarajeva sa još 20 učesnika kolonije, slikaju i uživaju u ljepotama ovog djela BiH.

"Ima nešto karakteristično za ovu koloniju, a to je onaj vedri bosanski duh i jako lijepo se osjećam ovdje", kaže Dragan.

Amra dodaje da je Goražde oduvijek veoma gostoprimljiv grad jer je odavno otvorio svoja vrata brojnim umjetnicima, kako slikarima tako i književnicima. I učesnici kolonije obilaze zanimljive događaje u okviru festivala poput sajma knjiga ili sajma starih zanata.

Sajam starih zanata

"Ovaj put nas je manje jer je veoma toplo i ljudi rade, a sajam starih zanata traje pet dana i imamo šta ponuditi - ručne radove, unikatni nakit i druge stvari", kaže Edina Laković.

Dragocjenost festivala je što u njemu uživaju i najmlađi. U parku Plavi cvijet održavaju se kreativne radionice i brojne aktivnosti za djecu, muzičke i art radionice.

"Već prvog festivalskog dana održana je lutkarska predstava za najmlađe u izvedbi učenika osnovne škole Husein ef. Đozo, ali i niz drugih sadržaja", kaže Lejla Medošević, koordinator parka "Plavi cvijet" ističući da se mališani spremaju za veliki maskenbal i šetnju gradom posljednjeg dana festivala.

Književne večeri

Dio festivalskih sadržaja svakako je namijenjen i publici koja uživa u dobroj knjizi. Promovisan je roman "Boje višnje" Enesa Karića. Džeraldina Delić, profesorica iz Maglaja predstavila je knjigu "Išaret duše" i novelu "San". Organizirana je i promocija historijske studije o kulturi smrti i nadgrobnicima BIH "Od stećaka do nišana BiH" autora Ibrahima Pašića, te "Čuvarkuća" Tarika Đođića.

Najposjećeniji su ipak koncerti na platou Gradske dvorane. Stotine posjetilaca uživaju u nastupima regionalnih ali i lokalnih izvođača. Među njima je i Adnan Jakupović, već afirmisani pjevač u čije se glasovne kvalitete uvjerio i čitav region. Adnan je već drugi put gost festivala.

"Kao da je jučer bilo, ali ostalo mi je u lijepom sjećanju. Fina raja, ugodno druženje. Čuo sam da je Drina hladnija od Neretve, a stalno me pitaju koja je ljepša. Svaki grad ima svoju ljepotu", kaže Adnan.

Festival prijateljstva završava u nedjelju smotrom folklornih društava iz regiona i koncertom grupe Divanhana.