BiH
80

Godišnjica krvavog masakra na Markalama: Otišao da kupi brašno i nije se vratio

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prije 22 godine na sarajevskoj pijaci Markale, simbolu borbe i prkosa tokom opsade Sarajeva, dogodio se strašan zločin protiv civila, masakr u kojem je ubijeno 68, a ranjeno 142 civila. Sarajlije su danas odale počast svojim sugrađanima i najmilijima koje su izgubili 5. februara 1994. godine.

Fazila Smajević izgubila je tog dana 34-godišnju sestru iza koje su ostale dvije kćerke (6 i 3 godine). Sa suzama u očima ističe kako nikada ne može zaboraviti taj dan.

"Idem na posao ovim putem, ali pijacu uvijek zaobiđem. Više nikada nisam došla, samo na ovaj dan. U ratu sam izgubila muža i brata. Izgubili smo sve, a šta smo dobili. Goli život", kazala je Fazila.

Hafiza Bulbul došla je sa svojom kćerkom, zetom i unukom kako bi odala počast svom suprugu koji je poginuo.

"Otišao je da uzme brašno i došao ovdje da kupi proklete cigarete. Granata je pala. Niko mi nije rekao da mi je muž poginuo. Kada se nije vratio obišla sam bolnice i nije ga bilo. Ušla sam u mrtvačnicu i bio je četvrti na spisku. Dok sam živa isto ću se osjećati kao taj dan", kazala je Hafiza.

Za razliku od nje koja ima barem kćerku i unuka, Vahida Kvico nema nikoga. Radila je na pijaci Markale tog kobnog dana kada su agresori naveli granatu na ovu pijacu sa željom da ubiju sve koji su se tu zatekli. Vahida je imala sreću da prođe nepovrijeđena, ali slike tog užasa nikada joj nisu izašle iz glave.

"Sjedila sam za stolom, iz nekog razloga nisam mogla stajati. Geler mi je proletio 10 centimetara iznad glave. Radila sam ovdje, preživljavala i snalazila se kako sam mogla, jer nisam imala od čega živjeti. Muž je bio tu i taman što se rukovao s kolegom, granata je pala i ubila kolegu na biciklu. Ja sam od straha bježala ispod stolova. Bila sam trudna mjesec i po", kazala je.

U ratu je izgubila sina od 11 godina, a nakon rata i muža i kćerku. Tri puta je operisana.

"Ne mogu sebi doći. Kada se sjetim tog dana strese mi se srce, ali dođem svake godine. Ostalo mi je dvoje unučadi, za njih još živim", istakla je.

Prisutnima se obratila i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Amela Dautbegović.

"Okupili smo se radi građana i naše djece. Nećemo i ne smijemo zaboraviti monstruozne zločine nad građanima Sarajeva koji su ubijani svaki dan u redovima za vodu i hljeb, tokom dženaze, dječije igre, skijanja, u školskim klupama... Pijaca Markale je bila simbol prkosa i borbe, a danas je simbol sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva u periodu opsade i agresije. Danas smo skupa kao što su živjeli građani Sarajeva, da se ne zaboravi ovaj strašni zločin", rekla je Dautbegović.

Tokom opsade Sarajeva poginulo je više od 11.500 ljudi, od kojih je više od 600 djece.