Godišnjica opsade
96

Pogledajte video sarajevske "Staze sjećanja" koji je snimljen dronom

B. R.
"Staza sjećanja" u Sarajevu (Screenshot: Helifilm)
"Staza sjećanja" u Sarajevu (Screenshot: Helifilm)
Godišnjica početka opsade Sarajeva danas je obilježena "Stazom sjećanja" kao postavkom kojom je odata počast više od 12.000 građana koji su ubijeni tokom troipogodišnje opsade, tj. od 1992. do 1995. godine.

"Staza sjećanja" se prostire duž centralnih sarajevskih ulica, a čini je obuća koju su dali građani Sarajeva. Svaki komad obuće simbolizira korake ubijenih ljudi, među kojima je 1.600 djece. Za navedenu postavku su zaslužni Memorijalni centar Sarajevo i Grad Sarajevu. U priloženom videozapisu Helifilma, snimljenim dronom, možete pogledati kako izgleda "Staza sjećanja".

Ove godine su 32 godine od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. Prve civilne žrtve opsade, koja je bila jedna od najdužih opsada u modernoj historiji, bile su Suada Dilberović i Olga Sučić.

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su držale grad pod opsadom koja se mogla naslutiti nakon što su naoružane pristalice SDS-a u noći sa 1. na 2. mart 1992. počele da postavljaju barikade u pojedinim dijelovima Sarajeva.

To je bila reakcija političkih predstavnika Srba nezadovoljnih zbog toga što je na martovskom referendumu odlučeno da Bosna i Hercegovina više ne bude dio Jugoslavije, već nezavisna država.

Građani cijele Bosne i Hercegovine su ubijani, silovani, mučeni, izgladnjivani i pljačkani. Sarajlije su 1.425 dana živjeli bez hrane, vode i energenata. Koliko je opsada bila okrutna pokazuje i to da su ljudi ubijani dok su čekali u redu za životne potrepštine.

Pričinjena je ogromna materijalna šteta. Između ostalog, zapaljena je zgrada Pošte, čime je grad komunikacijski odsječen od ostatka svijeta, zapaljena je Vijećnica u kojoj je tada bila Nacionalna i univerzitetska biblioteka, granatirane su bolnice, Radio-televizija Bosne i Hercegovine i stambene građevine.

Ključna bitka u odbrani glavnog grada, tj. cijele zemlje desila se 2. maja 1992. Tada su pripadnici JNA i paravojne srpske jedinice pokušali osvojiti Sarajevo. U tome su ih spriječili Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), teritorijalna odbrana (TO) i pripadnici MUP-a. Opsada Sarajeva je zvanično završena 29. februara 1996.