|

Gluhi telefoni vlasti: Ministarstvo pravde BiH nije informisano o hapšenju bh. državljanina u Turskoj

Gluhi telefoni vlasti: Ministarstvo pravde BiH nije informisano o hapšenju bh. državljanina u Turskoj
5
Piše: Er. M.
4.6.2018. u 13:15
164
komentara
5

dijeljenja
Gluhi telefoni vlasti: Ministarstvo pravde BiH nije informisano o hapšenju bh. državljanina u Turskoj Foto: N. G./Klix.ba
Iz Ministarstva pravde BiH kazali su nam kako od Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu dobili nikakvu informaciju o hapšenju bh. studenta Selmira Mašetovića u Republici Turskoj.
O odnosu bosanskohercegovačkih vlasti prema hapšenju bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj najbolje govori činjenica da nadležni državni organi ni 14 dana nakon hapšenja nisu informisani o stanju našeg državljanina koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su nam kazali kako je ovaj organ vlasti u petak, 1. juna 2018. godine, obavijestio Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH o hapšenju bh. državljanina u Turskoj.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Samo nekoliko sati poslije ovu tvrdnju demantovali su nam iz Ministarstva pravde BiH koje je centralni organ za komunikaciju s drugim zemljama u pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima.

"Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju u vezi s hapšenjem navedene osobe, a ukoliko dobije tu informaciju ista će biti proslijeđena nadležnom MUP-u radi evidentiranja", rekli su nam iz Ministarstva pravde BiH.

Ističu da Ministarstvo pravde BiH postupa prema međunarodnim ugovorima iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, koja podrazumijeva međusobnu pomoć između država u vezi s procesuiranjem, pribavljanjem dokaza, saslušanjem svjedoka, ustupanjem krivičnih gonjenja, izručenjem i slično, dok zaštitu našim državljanima lišenim slobode u inozemstvu pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva BiH koja se nalaze u državi gdje je državljanin BiH lišen slobode.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Podsjećamo, roditelji studenta Selmira Mašetovića, koji je 22. maja ove godine uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je povezan s FETO-om, do danas nisu uspjeli ostvariti čak ni telefonski kontakt sa sinom. Službeno Sarajevo četrnaest dana nakon hapšenja šuti, a turske vlasti još uvijek nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH da posjete Mašetovića.

Roditelji, a ni državne institucije ne znaju u kakvom se psiho-fizičkom stanju nalazi Mašetović i za šta ga se tačno tereti. Evropska unija ranije je u nekoliko navrata kritikovala pravosuđe u Turskoj koje služi kao sredstvo obračuna s političkim protivnicima nakon neuspjelog državnog udara.

Do masovnih hapšenja navodnih pripadnika pokreta Fetullaha Gulena došlo je nakon donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".
Prijavi grešku


Komentari (164)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...