MVP tvrdi suprotno
5

Gluhi telefoni vlasti: Ministarstvo pravde BiH nije informisano o hapšenju bh. državljanina u Turskoj

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Iz Ministarstva pravde BiH kazali su nam kako od Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu dobili nikakvu informaciju o hapšenju bh. studenta Selmira Mašetovića u Republici Turskoj.

O odnosu bosanskohercegovačkih vlasti prema hapšenju bh. studenta Selmira Mašetovića u Turskoj najbolje govori činjenica da nadležni državni organi ni 14 dana nakon hapšenja nisu informisani o stanju našeg državljanina koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su nam kazali kako je ovaj organ vlasti u petak, 1. juna 2018. godine, obavijestio Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH o hapšenju bh. državljanina u Turskoj.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Samo nekoliko sati poslije ovu tvrdnju demantovali su nam iz Ministarstva pravde BiH koje je centralni organ za komunikaciju s drugim zemljama u pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima.

"Ministarstvo pravde BiH još nije zaprimilo nikakvu službenu informaciju u vezi s hapšenjem navedene osobe, a ukoliko dobije tu informaciju ista će biti proslijeđena nadležnom MUP-u radi evidentiranja", rekli su nam iz Ministarstva pravde BiH.

Ističu da Ministarstvo pravde BiH postupa prema međunarodnim ugovorima iz oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, koja podrazumijeva međusobnu pomoć između država u vezi s procesuiranjem, pribavljanjem dokaza, saslušanjem svjedoka, ustupanjem krivičnih gonjenja, izručenjem i slično, dok zaštitu našim državljanima lišenim slobode u inozemstvu pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva BiH koja se nalaze u državi gdje je državljanin BiH lišen slobode.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjećamo, roditelji studenta Selmira Mašetovića, koji je 22. maja ove godine uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je povezan s FETO-om, do danas nisu uspjeli ostvariti čak ni telefonski kontakt sa sinom. Službeno Sarajevo četrnaest dana nakon hapšenja šuti, a turske vlasti još uvijek nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH da posjete Mašetovića.

Roditelji, a ni državne institucije ne znaju u kakvom se psiho-fizičkom stanju nalazi Mašetović i za šta ga se tačno tereti. Evropska unija ranije je u nekoliko navrata kritikovala pravosuđe u Turskoj koje služi kao sredstvo obračuna s političkim protivnicima nakon neuspjelog državnog udara.

Do masovnih hapšenja navodnih pripadnika pokreta Fetullaha Gulena došlo je nakon donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".