{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni odbor SDP BiH protiv prodaje javnih kompanija

F
27.6.2015. u 18:14
49
32
Glavni odbor SDP BiH protiv prodaje javnih kompanija
49
Glavni odbor SDP BiH protiv prodaje javnih kompanija
Na petoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDA) BiH danas u Doboju članovi tog odbora su usvojili Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP-a po sistemu jedan član-jedan glas.
Članovi Glavnog odbora su kao tačku dnevnog reda sjednice razmatrali aktuelnu političku situaciju u BiH, gdje je, tokom iscrpne diskusije, navedeno da je politička situacija u zemlji pogoršana.

Članovi Glavnog odbora su još jednom dali punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i naporima međunarodne zajednice u reformskim procesima, ali, u isto vrijeme, smatraju da je neprihvatljivo da, nakon 15 dana od potpisivanja Reformske agende, SDA i HDZ građanima još nisu predstavili njen sadržaj i ono na šta su se obavezali predstavnicima međunarodne zajednice.

Na sjednici je zauzet stav da Zakon o radu FBiH neće dobiti podršku SDP-a, ukoliko bude ispod standarda prijedloga Zakona o radu Vlade FBiH iz 2012. godine, ali i da Vlada, koja nema parlamentarnu većinu, takav zakon nema legitimitet predlagati.

Osuđene su i najave Vlade FBiH o prodaji državnog kapitala u javnim preduzećima i navedeno je da će SDP biti protiv toga, a, s tim u vezi, obavezani su parlamentarci SDP-a u Parlamentu FBiH da se, eventualne, odluke o prodaji strateških preduzeća mogu jedino donijeti u Federalnom parlamentu.

Zbog evidentno lošije finansijske situacije u FBiH i kašnjenja u isplatama penzija, poticaja poljoprivrednicima, invalidnina i socijalnih davanja, članovi Glavnog odbora su naložili da Predsjedništvo SDP-a, zajedno sa predstavnicima oblika organizovanja SDP-a, osmisli plan djelovanja i započne razgovore s udruženjima penzionera, sindikatima, boračkim udruženjima i poljoprivrednicima, radi bolje zaštite interesa ove populacije, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: