{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni odbor SDP BiH traži hitnu sjednicu Federalnog parlamenta

Klix.ba
25.4.2015. u 16:32
4
19
Glavni odbor SDP BiH traži hitnu sjednicu Federalnog parlamenta
4
Glavni odbor SDP BiH traži hitnu sjednicu Federalnog parlamenta
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici, između ostalog, zaključio je da predstavnici Kluba poslanika u Federalnom parlamentu traže hitnu sjednicu Parlamenta FBiH, na kojoj bi se raspravljalo o trenutnoj socioekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u FBiH, sa posebnim osvrtom na izbor Dragana Lukača za direktora Uprave policije FBiH, čime se federalna policija stavlja pod kontrolu stranačkih interesa, saopćeno je.
Nepojmljivo je da, u trenucima kada su štrajkovi na ulicama gradova svakodnevna pojava i kada je sigurnosna situacija svakim danom sve gora, od konstituisanja novog saziva Parlamenta FBiH nije sazvana nijedna redovna sjednica ove zakonodavne institucije. Stoga će Klub poslanika SDP BiH u Parlamentu FBiH, u najkraćem roku, pokrenuti inicijativu za sazivanje sjednice Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatralo stanje u Federaciji BiH, kao i drastično narušeni odnosi vladajućih koalicionih partnera.

Članovi Glavnog odbora pohvalili su skorašnje stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, ali su, u isto vrijeme, iskazali i zabrinutost zbog zastoja naše zemlje na evropskom putu. Zato je zatraženo od Kluba poslanika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da upute inicijativu o sazivanju sjednice ovog parlamenta, kao i sjednice Vijeća ministara BiH, čija će jedina tema biti ubrzanje evropskog puta naše zemlje.

SDP BiH podržava stav sindikalnih organizacija u BiH koje se protive donošenju Zakona o radu, kojim bi se predvidjelo ograničavanje ili ukidanje nekih radničkih prava, poput ugovora o radu na neodređeno vrijeme, što je direktan udar na radničku klasu i što bi moglo izazvati značajne poremećaje u domaćoj privredi. SDP BiH će, u saradnji sa bh. sindikatima, učiniti sve da novi Zakon o radu bude napravljen po mjeri i dostojanstvu bh. radnika, navodi se u saopćenju za javnost.

Usvojen je i Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednike opštinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih organizacija, te izbora za predsjednika SDP BiH, kojim je predviđeno da se proces glasanja obavlja glasačkim listićima na biračkim mjestima u opštinskim organizacijama.
Na sjednici su osuđene i inicijative i djela lokalnih vladajućih struktura u Stocu, Bileći i Bugojnu, po pitanju uklanjanja spomenika iz NOB-a, što je dokaz da su strukture koje se bore protiv antifašističkih tekovina i dalje vrlo jake u BiH, istaknuto je u obraćanju Centra za informisanje SDP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: