{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

F
14.7.2015. u 17:20
6
39
Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH
6
Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) odlučeno je da delegati SDP-a na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta podnesu Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.
Prijedlog će biti podnesen radi toga što sastav Vlade FBiH, u posljednjih mjesec dana, ne održava većinsku volju parlamentaraca u Parlamentu FBiH i zbog toga što članovi Vlade nisu akteri parlamentarnih debata i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile efikasniji rad Parlamenta.

Prijedlog se podnosi i zbog neobzirnog odnosa Vlade prema radnicima, rudarima, penzionerima i ostalim socijalnim kategorijama, zbog kreiranja i realizacije takozvane Reformske agende daleko od očiju javnosti i zastupnika u Parlamentu FBiH, kao i zbog krajnje ignorantskog odnosa prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka za FBiH, poput privatizacije javnih kompanija.

Osim ovog Prijedloga, na sutrašnjoj sjednici bit će podnesena i Inicijativa o sazivanju vanredne sjednice ovog Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je rasprava o takozvanoj Reformskoj agendi, koju vladajuće stranke vješto skrivaju od očiju javnosti, što dokazuje da je sadržaj Agende nepovoljan za FBiH i njene građane.

Predsjedništvo SDPBiH osuđuje najave o raspisivanju referenduma o pravosudnim institucijama na nivou BiH, o kojem se danas trebaju izjasniti poslanici Narodne skupštine RS.

Pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog su značaja za suverenitet i stabilnost BiH i njihovo postojanje se ne smije dovoditi u pitanje, jer se time direktno krše osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Osuđen je i nedavni napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrebici, koji je najviše štete nanio povratnicima u manjem bh. entitetu i bacio sjenu na obilježavanje dvadeset godina srebreničkog genocida. Kako bi se situacija među povratničkom populacijom što prije umirila, članovi Predsjedništva SDPBiH su pozvali bh. institucije na što hitniju reakciju u pronalasku nalogodavaca i aktera ovog nemilog događaja, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: