{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

F
14.7.2015. u 17:20
6
39
Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH
6
Delegati SDP-a podnose Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH
Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) odlučeno je da delegati SDP-a na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta podnesu Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.
Prijedlog će biti podnesen radi toga što sastav Vlade FBiH, u posljednjih mjesec dana, ne održava većinsku volju parlamentaraca u Parlamentu FBiH i zbog toga što članovi Vlade nisu akteri parlamentarnih debata i konstruktivnih diskusija koje bi omogućile efikasniji rad Parlamenta.

Prijedlog se podnosi i zbog neobzirnog odnosa Vlade prema radnicima, rudarima, penzionerima i ostalim socijalnim kategorijama, zbog kreiranja i realizacije takozvane Reformske agende daleko od očiju javnosti i zastupnika u Parlamentu FBiH, kao i zbog krajnje ignorantskog odnosa prema Parlamentu FBiH kod donošenja ključnih odluka za FBiH, poput privatizacije javnih kompanija.

Osim ovog Prijedloga, na sutrašnjoj sjednici bit će podnesena i Inicijativa o sazivanju vanredne sjednice ovog Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je rasprava o takozvanoj Reformskoj agendi, koju vladajuće stranke vješto skrivaju od očiju javnosti, što dokazuje da je sadržaj Agende nepovoljan za FBiH i njene građane.

Predsjedništvo SDPBiH osuđuje najave o raspisivanju referenduma o pravosudnim institucijama na nivou BiH, o kojem se danas trebaju izjasniti poslanici Narodne skupštine RS.

Pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog su značaja za suverenitet i stabilnost BiH i njihovo postojanje se ne smije dovoditi u pitanje, jer se time direktno krše osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Osuđen je i nedavni napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrebici, koji je najviše štete nanio povratnicima u manjem bh. entitetu i bacio sjenu na obilježavanje dvadeset godina srebreničkog genocida. Kako bi se situacija među povratničkom populacijom što prije umirila, članovi Predsjedništva SDPBiH su pozvali bh. institucije na što hitniju reakciju u pronalasku nalogodavaca i aktera ovog nemilog događaja, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: