BiH
29

U septembru izbori za predsjednika SDP BiH, u oktobru 6. redovni Kongres

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održan nastavak pete sjednice, kao i šesta sjednica Glavnog odbora SDP BiH, a na kojoj je Usvojen je Izvještaj o provedenim unutarpartijskim izborima za predsjednike opštinskih, gradskih, kantonalnih i regionalnih odbora po sistemu jedan član jedan glas.

Glavni odbor je još jednom konstatovao da je SDP jedina politička partija u Bosni i Hercegovini koja je prvo uvela, a onda i uspješno implementirala ovaj sistem što predstavlja najveći stepen unutarstranačke demokratije u kojem se svi članovi jednako odlučuju o svim ključnim pitanjima u partiji, kažu iz SDP-a.

Također, danas je usvojena i Odluka o raspisivanju izbora za Predsjednika SDP BiH koji će biti održani 20. septembra 2015. godine, kao i Odluka o održavanju Šestog redovnog Kongresa Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine koji će biti održan 3. oktobra 2015. godine na kojem će 858 delegata iz cijele države birati novi Glavni odbor, te razmatrati inovirani Statut i Program SDP BiH.

Glavni odbor je najoštrije osudio rješenja, kao i način na koji je vlast u Federaciji BiH donijela i uputila u parlamentarnu proceduru Zakon o radu.

"Sramotno je da je isti donesen od strane Vlade FBiH mimo saglasnosti Saveza samostalnih sindikata BiH, kao i saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća u Federaciji BiH. SDP će iskoristiti sva demokratska sredstva da spriječi usvajanje zakona koji umanjuje prava već obespravljenih radnika i koji ide na ruku isključivo neokapitalistima koji ionako izrabljuju radnike, te zloupotrebljavaju i krše postojeća zakonska rješenja", navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP