BiH
48

SDP BiH traži smjenu ministara pravde BiH i FBiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH zatražena je smjena ministara pravde BiH i FBiH, Josipa Grubeše i Mate Jozića, koji su potpisnici spornog Protokola o reformi pravosuđa BiH.

Kao priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa Socijaldemokratske partije BiH 3. oktobra, danas je u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora SDP BiH, na kojoj je, većinom glasova, usvojen tekst Prijedloga Statuta partije, koji će biti proslijeđen delegatima Kongresa na usvajanje.

Osim priprema za održavanje šestog redovnog Kongresa, na današnjoj sjednici je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

"SDA se predstavlja kao opozicija"

"Glavni odbor SDP-a je najoštrije osudio Protokol o reformi pravosuđa BiH, potpisan u Briselu, koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države", naveli su iz SDP-a.

"U cijeloj ovoj situaciji SDA se ponovo pokušava predstaviti kao opozicija unutar vlasti, kao što su to činili i u prethodnom mandatu, iako su njihovi funkcioneri trenutno na najodgovornijim i najisturenijim pozicijama u izvršnoj vlasti i u Federaciji BiH i na nivou države. To što SDA sada putem saopštenja za javnost pokušava sakriti svoju odgovornost ne može promijeniti činjenicu da imamo potpisan protokol i da su ih potpisali ministri ispred vlada koje vode premijeri iz redova SDA", stoji u saopćenju.

"Kako i koliko se SDA brine za državu najbolje ilustruje nedavno usvojeni mehanizam koordinacije koji nije ništa drugo, nego ispunjavanje želja i ultimatuma Dragana Čovića i Milorada Dodika. Umjesto skrivanja od vlastite odgovornosti pozivamo SDA i njihove premijere Denisa Zvizdića i Fadila Novalića da hitno pokrenu procedure za smjenu aktuelnih ministara pravde koji su potpisali sramni protokol", navode iz SDP-a.

Zakazati sjednicu Parlamenta FBiH

Članovi Glavnog odbora su pozvali SDA i HDZ da što prije stvore uslove za formiranje nove vladajuće koalicije na nivou Federacije BiH i nakon više od dva mjeseca zakažu sjednicu Federalnog parlamenta i krenu sa rješavanjem nagomilanih socijalnih problema građana.

"Trenutni rad manjinske Vlade Federacije BiH, bez podrške većine u parlamentu, potpuno je neodrživ, a još je iluzornije očekivati da ova Vlada u svom radu dobije podršku od strane opozicije. Ukoliko stranke pobjednice izbora nisu u stanju, u što skorijem periodu, formirati novu parlamentarnu većinu, vrijeme je da proglase bankrot vlasti i što prije prihvate realnost raspisivanja vanrednih izbora", navodi se u saopštenju.

Članovi su na kraju sjednice usvojili i Izjavu o izbjegličkoj krizi, napisanu od strane Socijaldemokratskog foruma za Jugoistočnu Evropu i Evropskog demokratskog foruma, koja poziva evropske države, političke stranke i civilna društva da pomognu izbjeglicama sa Bliskog istoka.

Također, Glavni odbor je usvojio i Prijedlog inoviranog Programa SDP BIH, koji će biti dostavljen delegatima predstojećeg Kongresa SDP BiH.

"Inovacije Statuta i Programa SDP BiH rađene su u proteklih 10 mjeseci, a sve organizacije i svi članovi partije su imali pravo svojim amandmanima uticati na sadržaj ovih partijskih dokumenata", navode iz SDP-a.