BiH
670

Frizeri u humanoj misiji: U Sarajevu i Zenici šišanje za žrtve poplava

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na platou ispred Family centra Ekran u Zenici danas je organizovan 1. frizerski miting humanosti na kojemu su frizeri preko 30 frizerskih salona iz cijele Bosne i Hercegovine ali i Republike Hrvatske besplatno šišali sve Zeničane i Zeničanke.

Cilj današnje akcije je bio da se pomogne građanima na najugroženijim područjima Bosne i Hercegovine, odnosno, onim područjima koja su pogođena poplavom i klizištima. Frizer Ahmed Karić u suradnji sa kolegicom Sabinom organizovao je današnji događaj i pozvao veliki broj frizera da učine dobro djelo, na što su se svi rado odazvali.

"Došli smo na ideju da organizujemo ovaj događaj sa kolegama iz struke i kako vidite, za samo nekoliko sati, odazvao se veliki broj sugrađana iz Kaknja, Sarajeva i drugih bh. gradova, a tu imamo oko stotinu frizera iz cijele Bosne i Hercegovine ali i Hrvatske gdje svi imamo isti cilj, a to je pomoći unesrećenima u poplavama", kazao je Karić.

Svi koji su došli danas ispred Family centra Ekran imali su priliku da se ošišaju, urede nokte ili naprave frizuru za onoliko novca koliko su željeli donirati u humanitarnu kutiju.

"Sva prikupljena sredstva bit će dostavljena ljudima u ugroženim područjima od poplavama, ali ćemo se više bazirati na bebe i njihove potrebe. Zaista, hvala svim frizerima koji se odazvali u velikom broju i što smo pokazali da makaze mogu puno toga da naprave", izjavila je frizerka Sabina Karić.

Dolazak na današnji sajam potvrdili su i direktori velikih frizerskih kompanija koje su odlučile pružiti finansijsku podršku u ostvarenju zajedničkog cilja.

Nevladina organizacija "Mostovi prijateljstva" podržala je današnju akciju te vjeruju da će se frizerski miting humanost održati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Frizer Omer Muslimović iz Viteza je istakao da je potrebno još mnogo ovakvih akcija da bi se pomoglo ljudima koji su izgubili krov nad glavom.

"Poziv sam rado prihvatio i hvala svim kolegama i ljudima koji dolaze i daju svoj doprinos i sredstva da pomognu naše prijatelje i ljude koji su ugroženi, da ih što prije vratimo u život. Mislim da ovo ne bi trebala biti samo jedna akcija jer će biti potrebno još ovakvih akcija i vjerujem da ćemo uspjeti", kazao je Muslimović.

Akcija humanosti će trajati do 19 sati na platou ispred Family centra Ekran u Zenici, a frizeri pozivaju sve građane BiH na šišanje i uključivanje u veliku humanitarnu akciju.

Slična akcija odvija se i u Sarajevu u prizemlju BBI centra u organizaciji kluba frizera "Sarajevo" i Saveza frizera u BiH.

"Građani će moći da se ošišaju i plate šišanje onoliko koliko žele. Nadamo se da će Sarajlije još jednom pokazati humanost i na ovaj način pomoži žrtvama poplava širom BiH. Prikupljeni novac na kraju će se upotrijebiti za pomoć tim ljudima. Učešće u humanitarnoj akcija 'Šišanjem protiv poplava' koja će trajati do 18 sati potvrdili su frizeri iz Sarajeva, Jajca, Kaknja, Banja Luke, Viteza, Travnika", kažu iz kluba frizera "Sarajevo".