{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bosanci i Hercegovci u Berlinu prikupljaju pomoć za BiH

20.5.2014. u 08:36
143
3
Bosanci i Hercegovci u Berlinu prikupljaju pomoć za BiH
143
U Berlinu traje akcija prikupljanja pomoći za unesrećene stanovnike BiH pogođene razornim poplavama.
Akcija je počela u ponedjeljak, a nakon prvobitno određene lokacije za prikupljanje pomoći u kvartu Schöneberg, zbog velikog odaziva Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Berlinu, mjesto prikupljanja potrepština je premješteno u južni berlinski kvart Tempelhof, u veću salu.

Pozivu za pomoć su se odazvali brojni Bosanci i Hercegovci koji žive, rade ili studiraju u njemačkoj prijestolnici, te koji su na taj način željeli ublažiti tragediju koja je pogodila stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca pogođenih poplavama i klizištima, javlja nam Samir Beharić, stipendista Erasmus Mundus programa na univerzitetu Freie u Berlinu.

"Posebno vrijedi napomenuti velik odaziv stipendista Erasmus Mundus programa iz BiH koji studiraju na Freie univerzitetu u Berlinu, te koji su dio svojih stipendija iskoristili za pomoć onima kojima je najpotrebnije. Studenti iz BiH su direktno uključeni u organizaciju ovog prikupljanja pomoći u Berlinu. Njima su se pridružili i njihove kolege studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te Kosova, koji su se na taj način solidarisali sa stanovništvom pogođenih područja u BiH", ističe Beharić.

Tokom prvog dana prikupljanja pomoći sakupljeno je više tona hrane, vode, odjeće i obuće, kao i higijenskih potrepština, te dezinfekcijskih sredstava. Pored toga, prikupljena je i određena količina novca kojom će biti finansiran transport šleperima do odredišta u BiH. Vrijedni volonteri, mahom studenti, su od 16 sati, pa sve do ponoći pakovali, sortirali i evidentirali pristigle artikle koji će za nekoliko dana biti isporučeni u BiH. Transport i distribucija prikupljenih dobara se vrši u saradnji sa organizacijom Pomozi.ba iz BiH.

U međuvremenu, dok akcija prikupljanja pomoći traje, u Berlinu će biti organizovana humanitarna fudbalska utakmica za pomoć ugroženom stanovništvu u BiH, kao i jedna pozorišna predstava. Na pozorišnim daskama će se naći njemačko-bosanski glumački ansambl, dok će na drugom podijumu - onom muzičkom biti organizovan humanitarni koncert "Folk the Flood" za pomoć BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

U petak, 23. maja, za BiH, Srbiju i Hrvatsku će svirati muzičari iz Njemačke, Engleske, SAD-a, Estonije i BiH, a dio prihoda od ulaznica i artikli koji budu prikupljeni na koncertu će biti isporučen u BiH zajedno sa kamionima koji će dovući artikle prikupljene od strane bh. dijaspore. Planiran odlazak kamiona iz Berlina je zakazan za ponedjeljak, 26. maja. Sama akcija prikupljanja pomoću završava u ponoć 21. maja.

Inicijator ove akcije prikupljanja pomoći za BiH je Jasko Drnda, Bosanac sa berlinskom adresom stanovanja. Njemu su se pridružili stipendisti Erasmus Mundus programa na Freie univerziteta u Berlinu, kao i dvije studentice Univerziteta u Sarajevu koje su u Berlinu učestvovale u akciji prikupljanja pomoći, te koje će koordinisati podjelu pomoći u BiH. Radi se o Maglajlijki Aidi Botonjić, studentici Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, te Sarajki Nini Zubović, studentici Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Njih dvije u utorak, 20. maja, iz Berlina putuju nazad za BiH.

Prikupljanje pomoći u Berlinu vrši i Islamski kulturni centar Bošnjaka (IKB) u saradnji sa Merhametom. IKB će svoju prikupljenu pomoć za Bosnu i Hercegovinu poslati za 14 dana.

"Za kraj bih želio apelovati na sve ljude dobre volje koji žive u Berlinu i njegovoj okolini, da dolaskom na adresu Ullsteinstr. 73, 12109 Berlin Tempelhof daju svoj doprinos u hrani, vodi, odjeći, obući ili novcu, te da na taj način po ko zna koji put pomognu stanovnike svoje domovine koja je pogođena najtežim poplavama u posljednjih 120 godina. Također pozivam studente u BiH da se što prije, ukoliko do sada nisu, odazovu radnim akcijama i akcijama prikupljanja pomoći koje organizuju studentske asocijacije u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kolegice i kolege, pokažimo duh solidarnosti i samoinicijativnosti koji studentsku populaciju svijeta krasi stoljećima", ističe Beharić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: