BiH
7.9k

Dijaspora za BiH: Tone hrane i drugih artikala dolaze u našu zemlju

Piše: E. G.
Beč
Dijaspora je uvijek tu kada je najteže. Njima ne treba poseban poziv da pomognu svojim rođacima, komšijma, sugrađanima i državi, na kraju krajeva, kada je u nevolji. Tako je bilo uvijek, tako je i ovog puta.

Širom evropskih gradova gdje žive ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine organizirano je prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u poplavama u našoj zemlji. Austija, Njemačka, Holandija, Švedska, Danska, Švicarska, samo su neke od zemalja u kojima Bosanci i Hercegovci prikupljaju pomoć.

Razgovarali smo sa Amilom Omerbašić, Sarajkom koja trenutno živi u Holandiji. Kaže kako je dijaspora na nogama i da je prikupljena ogromna količina hrane i drugih artikala koji stižu unesrećenom stanovništvu.

"Holandija je aktivna u svakom pogledu kada je u pitanju prikupljanje pomoći za BiH. Iz Rotterdama je otišlo dosta kombija sa humanitarnom pomoći. Danas je u toku prikupljanje u Eindhovenu, Tilburgu, Amsterdamu i u drugim gradovima. Kompletna bosanska dijaspora se digla na noge i stiže pomoć. Javili su se i vozači koji će odvući sve to u BiH", kazala nam je Omerbašić.

S obzirom na to da su poplave u nekim područjima "razbile" legla zmija, stanovništvo je upozoreno da obrati pažnju i na tu opasnost. Omerbašić kaže da je čula i tu informaciju te da pokušava nabaviti serum koji se daje osobama sa zmijskim ugrizima, kako bi ga poslala u ugrožena područja.

"Budući da je to malo komplikovana i za prijevoz, nadam se da ćemo ipak uspjeti. Kontaktirala sam i sa našim ambasadorom u Holandiji, bio je jako pristupačan i radi ono što može kako bi pomogao. Kada su u pitanju holandski mediji, oni za sada daju jako malo informacija o tome šta se dešava u BiH. Imala sam i to u vidu pa sam im poslala e-mailove sa informacijama. Jedna TV kuća će danas izvještavati o dešavanjima u BiH. Kontaktirala sam i holandsku vladu. Oni su mi kazali da su morali čekati zvaničan apel od bh. vlasti i na osnovu toga tek mogu adekvatno pomoći. Kazala sam i njima i ambasadoru da imaju na umu da su u BiH sada potrebne pumpe za ispumpavanje vode iz objekata", kaže naša sagovornica.

U Austriji je također organizirano prikupljanje pomoći za BiH. U Beču i nekim drugim gradovima postoje punktovi na koje građani donose hranu, odjeću, obuću, artikle za ličnu higijenu... Lokalni Crveni križ u Beču je tamošnjim bh. građanima ustupio svoje prostorije. Pomoć se prikuplja i u Gracu. Informacije i više fotografija možete vidjeti i na ovoj Facebook grupi.

Pomoć se prikuplja i u Njemačkoj u nekoliko gradova, kao i u Finskoj, gdje su se neki dosjetili i da prodaju kolače i sokove na javnim mjestima i da novac od toga uplate za pomoć ugroženom stanovništvu u BiH.

Ovo je samo mali dio onoga što dijaspora čini za građane Bosne i Hercegovine čiji su domovi potpuno ili djelomično uništeni.

Kako smo ranije objavili, ovdje su također upute o tome kako se može pomoći ukoliko želite i ako ste u mogućnosti.