{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fratri samostana Kraljeva Sutjeska ogorčeni zbog oslobađanja Arnesa Delića

F
6.4.2015. u 11:45
137
122
Fratri samostana Kraljeva Sutjeska ogorčeni zbog oslobađanja Arnesa Delića
137
Fratri samostana Kraljeva Sutjeska ogorčeni zbog oslobađanja Arnesa Delića
Kuća u kojoj su živjeli i ubijeni Nikola i Marica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Arnes Delić (22) iz vareškog sela Dragovići oslobođen je optužbe da je počinio teško razbojništvo i nasilje nad dvoje nemoćnih staraca koji su podlegli povredama.
Delić je u pritvoru proveo nepunu godinu dana.

Dvoje staraca iz sela Ratanj kod Kaknja, 74-godišnji Nikola Crepulja i Marica Kristić (79), preminuli su početkom maja prošle godine, nakon što su 21. aprila zadobili teške povrede.

Uhapšeni Delić je priznao policiji zločin. Međutim, Kantonalni sud u Zenici nije našao dovoljno dokaza za njegovu osudu i donio je oslobađajuću presudu.

O starim i nemoćnim u mjestima kraj Kraljeve Sutjeske većinom brinu fratri Sutješkog samostana, koji su više puta apelovali da bi zbog učestalih napada na stare i nemoćne trebalo osigurati policijske patrole.

Povodom oslobađanja Delića svoju reakciju na web stranici samostana objavio je fra Stjepan Duvnjak.

"Znamo da živimo u neuređenom i podijeljenom društvu. Naše tragične podjele ne prolaze samo između entiteta i naroda. Sve je dublji i nepremostiv jaz između bogatih i siromašnih, moćnih i zaštićenih s jedne te nemoćnih i posve zanemarenih s druge strane. Kod nas je neotuđivo ljudsko dostojanstvo postalo privilegij. Uživaju ga samo oni koji imaju vlast, moć i novac", naveo je fra Stjepan.

Prema njegovim riječima, mediji nas svakodnevno bombardiraju konstatacijama o sprezi između politike, moći i sudstva.

"Zato živimo i prakticiramo nacističko-fašistički mentalitet po kojem hendikepirani i slabi i ne trebaju živjeti. Takvi su bili Nikola i Marica Crepulja: stari i hendikepirani. Po našoj sudskoj praksi i vladalačkom mentalitetu i nisu trebali živjeti. Praktična empatija i pravednost moćnih za takve je luksuz. Teško je nekome ko se ne razumije u sudsku proceduru utvrditi propuste koji su se dogodili na liniji istraga - tužiteljstvo- sudstvo. Međutim, ne može se oteti dojmu da je donesena presuda u slučaju premlaćivanja i smrti Nikole i Marice Crepulja izraz odnosa moći i nemoći. Niko nije ostao poslije Nikoline i Maričine smrti koji bi mogao insistirati na rasvjetljavanju njihovog slučaja. Nije bilo nikoga ko bi mogao platiti kvalitetnog advokata koji bi se stručno i zauzeto posvetio predmetu. Iza Nikole je ostala jedina sestra, nemoćna i uboga starica, a iza Marice siromašna kćerka koja jedva preživljava. Iza optuženika je stajala traljava istraga, tužilaštvo i sudstvo i stanovita moć, sudeći prema vijestima koje kruže. Kome pripadaju Nikola i Marica? Kao siromasi Bogu sigurno, jer on voli siromahe. Njegov sud je konačan. No Božja pravda koja se očituje kroz savjest, etičnost i zakonsku pravdu mora biti u temeljima svakoga društva koje se može zvati društvom bez bilo kojih religioznih i konfesionalnih predznaka. Bez toga se ono pretvara u zvjerinjak. Već je odavno poznato i sto puta kazano da je mjera demokracije odnos prema najmanjima i najslabijima. To je i prava mjera dostojanstva i ugleda svake vlasti, sudske posve razumljivo. Možda nekome nisu bile dovoljne dvije žrtve slabih i nemoćnih na tužiteljsko-sudskom žrtveniku, pa da se počinitelj osudi. Nažalost, mi smo se navikli na frazu: 'Znamo mi njega, imamo njegov ogromni dosje'. Iz ove kaljuže na onaj svijet možemo poručiti dragim pokojnima Nikoli i Marici: potreseni smo, žalosni smo, protestiramo, ali se ne predajemo strahu. Vaš vječni mir ne ovisi o presudi Kantonalnog suda u Zenici", navodi se u reakciji koju potpisuje fra Stjepan Duvnjak.

Delić je oslobođen jer je navodno nedostajalo dokaza (DNK).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: