BiH
14

Arnes Delić i dalje na slobodi, čeka se odluka Vrhovnog suda FBiH

Piše: E. F.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vrhovni sud FBiH još uvijek nije odlučivao po žalbi Kantonalnog tužilaštva u Zenici koje je ovoj pravosudnoj instituciji uputio žalbu na oslobađajuću presudu Arnesu Deliću. On je pomenutom presudom Kantonalnog suda u Zenici, podsjećamo, oslobođen optužbi za premlaćivanje na smrt povratnika u selu Ratanj kod Kraljeve Sutjeske.

Potvrdila nam je ovo Mirna Poljac, portparolka Kantonalnog tužilaštva u Zenici, koja je istakla kako je postupak po žalbi tužilaštva još uvijek u toku.

Podsjećamo, odluka o oslobađanju Delića donesena je 27. marta ove godine, skoro godinu dana nakon pomenutog događaja.

Protiv njega se vodio sudski postupak zbog sumnje da je pretukao Nikolu Crepulju i Maricu Kristić, koji su kasnije istog dana preminuli, Crepulja u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a Kristić u staračkom domu gdje je premještena nakon hospitalizacije.

Prizori koje su novinari portala Klix.ba zatekli u kući Crepulje i Kristić 21. aprila prošle godine bili su zastrašujući. Krvi je bilo po cijeloj kući.

Arnes Delić je uhapšen dan poslije, nakon čega je bio predan u Tužilaštvo ZDK.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U zatvoru je proveo godinu dana, sve do 27. marta, kada je oslobođen. Prema optužnici, on je u alkoholiziranom stanju došao pred kuću Fabijana Tomića i rukama lupao po ulaznim vratima, tražio da "sredi račune u vezi sa nekim dugom", upotrebom fizičke snage otvorio drvena ulazna vrata kuće Eve i Gorana Vlajića, gdje nije pronašao pogodne stvari koje bi prisvojio, te potom napao i pretukao Nikolu Crepulju i Maricu Kristić u njihovom domu.

Delić je neposredno nakon hapšenja priznao izvršenje krivičnog djela, da bi se kasnije na sudu branio šutnjom.

Na koncu, Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici je istaklo da Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinilac krivičnih djela za koja se tereti, zbog čega je oslobođen optužbe.

Javnost je njegovim oslobađanjem bila izuzetno uznemirena, a prvi su reagovali fratri u Kraljevoj Sutjesci.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na ovakvu odluku suda ali odluka po toj žalbi od strane Vrhovnog suda FBiH još uvijek nije stigla uprkos činjenici da je od upućivanja žalbe prošlo više od mjesec dana.