BiH
52

Arnes Delić oslobođen optužbi za brutalno ubistvo Nikole Crepulje i Marice Kristić

Klix.ba
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
Arnes Delić iz Kaknja pred Kantonalnim sudom u Zenici oslobođen je optužbe da je brutalno pretukao hrvatske povratnike iz sela Ratanj Nikolu Crepulju i Maricu Kristić, koji su preminuli istog dana - Crepulja u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a Kristić u staračkom domu gdje je premještena nakon hospitalizacije.

Prizori koje su novinari portala Klix.ba zatekli u kući Crepulje i Kristić 21. aprila prošle godine bili su zastrašujući. Krvi je bilo po cijeloj kući.

Arnes Delić je uhapšen dan poslije, nakon čega je bio predan u Tužilaštvo ZDK.

Delić je u zatvoru proveo godinu dana, sve do 27. marta, kada je oslobođen optužbe da je u alkoholiziranom stanju došao pred kuću Fabijana Tomića i rukama lupao po ulaznim vratima, tražio da "sredi račune u vezi sa nekim dugom", upotrebom fizičke snage otvorio drvena ulazna vrata kuće Eve i Gorana Vlajića, gdje nije pronašao pogodne stvari koje bi prisvojio, te napao i pretukao Nikolu Crepulju i Maricu Kristić u njihovom domu.

Nakon vještačenja koje je obavila vještakinja Fikreta Bilajac, utvrđeno je da je na majici dugih rukava koju je odbacio Arnes Delić konstatovano prisustvo ljudske krvi, ali da se krvna grupa nije mogla utvrditi. Na cjepanici koja je pronađena u Nikolinoj kući pronađena je krvna grupa "0", krvna grupa koju je imala i Marica Kristić. Crepulja je imao krvnu grupu "B" i najveći dio tragova koji su pronađeni na mjestu događaja bili su povezani sa njegovom krvnom grupom.

Niko od svjedoka nije vidio Delića u kući Crepulje

Pored toga što je nedostajalo DNK dokaza, ni svjedoci koji su saslušani na glavnom pretresu nisu vidjeli optuženog kod mjesta izvršenja krivičnog djela.

"Oni su govorili o tome šta se sve dešavalo nakon počinjenog krivičnog djela. Govorili su o životu oštećenih, a za optuženog su kazali samo da im je poznat, jer je ponekad cijepao drva Crepulji. Iz iskaza svjedoka ne može se zaključiti da je optuženi Delić počinilac predmetnih krivičnih djela", stoji u izvještaju koji je dostavljen našem portalu od Kantonalnog suda u Zenici.

Delić je pred Tužilaštvom priznao izvršenje krivičnog djela, ali se na sudu branio šutnjom. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici je istaklo da sama sumnja nije dovoljna da se utvrdi krivnja optuženog i da Tužilaštvo nije dokazalo da je optuženi počinilac krivičnih djela za koja se tereti, zbog čega je oslobođen optužbe.

Jučer su se javnosti obratili i fratri samostana Kraljeva Sutjeska koji su ogorčeni zbog odluke suda.

"Teško je nekome ko se ne razumije u sudsku proceduru utvrditi propuste koji su se dogodili na liniji istraga - tužilaštvo - sudstvo. Međutim, ne može se oteti dojmu da je donesena presuda u slučaju premlaćivanja i smrti Nikole i Marice izraz odnosa moći i nemoći. Možda nekome nisu bile dovoljne dvije žrtve slabih i nemoćnih na tužilačko-sudskom žrtveniku, pa da se počinilac osudi", navodi se u reakciji koju potpisuje fra Stjepan Duvnjak.

Dosje Arnesa Delića

Delić je presudama Općinskog suda u Visokom 24. decembra 2012. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uvjetno jednu godinu zbog krivičnog djela teška krađa, presudom Općinskog suda Kakanj 30. marta 2013. godine zbog istog krivičnog djela na kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, uvjetno dvije godine, te 18. aprila 2013. godine na kaznu zatvora tri mjeseca, uvjetno jednu godinu i presudom Općinskog suda u Visokom 27. marta 2013. godine zbog krivičnog djela teška krađa, na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, uvjetno jednu godinu.