Crna hronika
63

Oslobađanje Arnesa Delića pokazuje svu neozbiljnost Suda i Tužilaštva u ZDK

Piše: E. F.
Kuća u kojoj je par ubijen (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je Arnes Delić iz sela Dragovići kod Vareša oslobođen optužbe da je počinio teško razbojništvo i nasilje nad Nikolom Crepuljom i Maricom Kristić u kakanjskom selu Ratanj u aprilu prošle godine, presuda je izazvala negodovanje javnosti i pravnih stručnjaka.

Podsjećamo, nemoćni i teško bolesni starci preminuli su od povreda nedugo nakon napada koji je izvršen na njih. Prizori koje su novinari portala Klix.ba zatekli u kući Crepulje i Kristić 21. aprila prošle godine bili su zastrašujući. Krvi je bilo po cijeloj kući.

Delić je ubrzo uhapšen, u zatvoru je proveo godinu dana, sve do 27. marta, kada je oslobođen optužbe da je u alkoholiziranom stanju došao pred kuću Fabijana Tomića i rukama lupao po ulaznim vratima, tražio da "sredi račune u vezi sa nekim dugom", upotrebom fizičke snage otvorio drvena ulazna vrata kuće Eve i Gorana Vlajića, gdje nije pronašao pogodne stvari koje bi prisvojio, te napao i pretukao Nikolu Crepulju i Maricu Kristić u njihovom domu.

No, Kantonalni sud u Zenici je zbog nedostatka dokaza utvrdio da to djelo nije počinio Delić.

Naime, krvna grupa bez DNK analize tragova pronađenih na mjestu zločina nije mogla biti prihvaćena kao dokaz da se Delić proglasi krivim i kazni.

Nakon vještačenja koje je obavila vještakinja Fikreta Bilajac, utvrđeno je da je na majici dugih rukava koju je odbacio Arnes Delić konstatovano prisustvo ljudske krvi, ali da se krvna grupa nije mogla utvrditi. Na cjepanici koja je pronađena u Nikolinoj kući pronađena je krvna grupa "0", krvna grupa koju je imala i Marica Kristić. Crepulja je imao krvnu grupu "B" i najveći dio tragova koji su pronađeni na mjestu događaja bili su povezani sa njegovom krvnom grupom.

Nije bila dovoljna ni činjenica da je Delić policiji priznao zločin, iako ga je kasnije poricao u tužilaštvu i sudu. Također, njegova ranija osuđivanost nije bacila ljagu na njega te je on odmah i pušten na slobodu.

Neozbiljnost pravosuđa

Vlado Adamović, advokat iz Sarajeva, za Klix.ba je kazao kako je ovakva odluka u najmanju ruku neozbiljna.

"Ukoliko je optužnica podignuta pa i potvrđena, ne bi se trebale događati ovakve stvari. Ovo je u najmanju ruku neozbiljno i čini se da je sve učinjeno kako bi došlo do smirivanja javnosti, a ne dokazivanja zločina", kazao je Adamović.

Prema njegovim riječima, propusti su u ovom slučaju evidentni. U najvećoj mjeri propusti suda, ali i tužilaštva.

"Ako je optužnica u ovom slučaju potvrđena, to znači da su dokazi u istoj prihvaćeni. Kako je onda moguće da ti isti dokazi nisu valjani u sudskom postupku", pojasnio je Adamović.

Cijeli slučaj ukazuje i na neozbiljnost Tužilaštva ZDK koje se u slučaju pripreme optužbe moralo mnogo ozbiljnije pozabaviti svim, naročito kada je riječ o preciznom prikupljanju dokaza.

Oslobađajuća presuda dočekana je s razočarenjem u selu, a posebno među svećenicima koji brinu o starim i nemoćnim kakvi su bili i napadnuti supružnici u selu Ratanj.

Fra Željko Brkić, vikar Samostana u Kraljevoj Sutjesci, u čijoj se blizini nalazi i selo Ratanj, kazao je za Klix.ba da je ova zajednica ogorčena donesenom odlukom Suda te da smatra da je cijeli slučaj bio velika farsa koja je na koncu odaslala veoma lošu poruku.

Nije se u pravdu uzdati

"Očekivali smo da će pravda pobijediti, ali to se nije desilo. Ne možemo vjerovati da je on oslobođen baš svih optužbi, ali ne vjerujemo ni u način na koji Sud tumači stvari, recimo u slučaju pronađene DNK za koju špekuliše čija bi mogla biti. To je nečuveno", kazao je Brkić.

Svjesni su, kaže Brkić, da su u ovom slučaju napravljeni veliki propusti.

"Ovim je unesen veliki nemir među mještane, ali i sve ljude koji žive u ovoj državi. Kako se čini, nije se u pravdu pouzdati", kazao je Brkić.

U Kantonalnom tužilaštvu Zenica nadaju se da nije sve gotovo. Najavili su žalbu na donesenu odluku i očekuju da će u žalbenom postupku krivca za smrt dvoje staraca stići zaslužena kazna.