BiH
14

Jedinstvenim Upravnim odborom UNSA godišnje će se uštedjeti oko 500.000 KM

Klix.ba
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Formiranjem jedinstvenog Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu zamijenit će se dosadašnjih 30 upravnih odbora i 30 nadzornh odbora koji su u proteklom periodu funkcionisali u okviru 30 institucija Univerziteta u Sarajevu, ostvarit će se i značajna finansijska ušteda, dok će se procesi na Univerzitetu u Sarajevu odvijati efikasnije i brže.

Na osnovu člana 124. Zakona o visokom obrazovanju i člana 7. Odluke Vlade Kantona Sarajevo kojom se utvrđuje postupak imenovanja članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je raspisalo konkurs za izbor šest članova Upravnog odbora Univerzitta u Sarajevu – predstavnika Kantona Sarajevo.

Praktično, konkurs podrazumijeva imenovanje i upravnog odbora integrisanog Univerziteta u Sarajevu, čemu je cilj potpuna integracija Univerziteta. Kako se navodi u resornom ministarstvu, imenovanjem Upravnog odbora izvršit će se integracija upravljačkih funkcija na Univerzitetu te će tako upravni i nadzorni odbori fakulteta i akademija nakon imenovanja jedinstvenog Upravnog odbora prestati sa radom.

Ovim potezom Ministarstvo istovremeno rješava više otvorenih pitanja, kao što su nastavak realizacije obaveza previđenih u Zakonu o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, realiziranje ključnih administrativnih aktivnosti koje vode ka konačnoj integraciji Univerziteta u Sarajevu, racionalizacija troškova nepotrebne birokratije, jer će umjesto dosadašnjih 30 upravnih i nadzornih odbora (ukupno oko 240 osoba), od kojih mnogi nisu funkcionirali punim kapacitetom ali su redovno primali svoju nadoknadu, sada postojati jedno zvanično tijelo od 11 osoba.

Prema grubim procjenama, ušteda za budžet KS bi iznosila oko 500.000 KM godišnje, naglašava resorni ministar Damir Marjanović. Stupanjem na snagu Statuta Univerziteta u Sarajevu, imenovanjem jedinstvenog Upravnog odbora i uz već izvršenu integraciju funkcije rukovođenja na Univerzitetu koja podrazumijeva da će se ubuduće autonomno birati rektor Univerziteta i dekani fakulteta i akademija, konačno će se ostvariti i postići visok stepen intergacije Univerziteta, naglašavaju u resornom ministarstvu.

"Ovim se konačno razrješava cijeli niz problema izazvan ranijim nelegalnim izmjenama upravnih i nadzornih odbora koje su dovele do blokiranja rada i nefunkcioniranja većine ovih odbora, ali i ugrozile efikasno funkcioniranje članica Univerziteta u Sarajevu. Naime, iako je u Zakonu o visokom obrazovanju bilo jasno naglašeno da se sastavi UO i NO, osim u rijetkim slučajevima koji se zasnivaju na zdravstvenom stanju ili sukobu interesa člana odbora, ne mogu mijenjati do konstituiranja jedinstvenog UO Univerziteta, prethodne vlasti su ignorirajući zakon to radili. Čini se da su ovi odbori u prošlosti nerijetko služili za udomljavanje stranačkih kadrova i da se nije vodilo računa o stručnosti njihovih članova", ističe Marjanović.

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade posebno ističu kako matrica odgovornosti za stanje na Univerzitetu u Sarajevu ovim postupkom postaje jasnija. Tako se uspostavlja koncept koji odgovornost za stanje na Univerzitetu pozicionira u okviru samog Univerziteta. Formiranjem jedinstvenog Upravnog odbora univerzitetska zajednica će dobiti veću samostalnost ali i veću društvenu odgovornost. Uloga univerzitetske zajednice ovim procesom trajno jača, jer se integracijom osigurava donošenje svih važnih odluka u okviru samog Univerziteta, bez uplitanja subjekata izvana.

Želja Minstarstva za obrazovanje, nauku i mlade je da šest članova koji budu predstavljali Vladu Kantona Sarajevo u ovom tijelu budu stručnjaci, tj. ljudi koji će svojim aktivnostima značajno unaprijediti položaj Univerziteta u Sarajevu u BiH društvu, ali i u regionu. Očekuju da će se istim motivom voditi i Univerzitet birajući pet članova upravnoga odbora koji će biti direktni predstavnici Univerziteta.