BiH
19

Senat usvojio Statut Univerziteta u Sarajevu

Piše: A.K.
Univerzitet u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Univerzitet u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Senat Univerziteta u Sarajevu u srijedu je usvojio Statut Univerziteta, potvrdio je za naš portal ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović.

"Izuzetno nam je drago i raduje nas usvajanje Statuta. To je bio jedan od onih rezultata koje smo očekivali od akademske zajednice nakon posljednjih izmjena Zakona o visokom obrazovanju. Ovo je jedan od odlučnih koraka ka intergraciji Univerziteta u Sarajevu", rekao je za naš portal ministar Marjanović.

On je dodao da će Ministarstvo analizirati Statut kada ga dobije, ali neće praviti intervencije u meritumu Statuta.

"Sve što ćemo uraditi jeste provjeriti da li je Statut usvojen u skladu sa zakonom i treba li uraditi pravne korekcije. Nadamo se da ćemo napraviti i pripremiti sve informacije u vezi s kreiranjem pravilnika za izbor Upravnog odbora, a da će potom biti izabran UO, što je pola puta do integracije Univerziteta", rekao je Marjanović.

Statut Univerziteta u Sarajevu je osnovni akt Univerziteta u Sarajevu kojim se uređuju pitanja organizacije i načina rada Univerziteta i organizacionih jedinica, upravljanje i rukovođenje, te druga pitanja od značaja za obavljanje djelatnosti Univerziteta u Sarajevu kao visokoškolske ustanove.

"Senat je donio Statut uz prethodno mišljenje Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu. Statut je usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te se nakon usvajanja dostavlja sa mišljenjem Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo s ciljem pribavljanja rješenja o usklađenosti Statuta sa Zakonom.

Nakon dostavljanja mišljenja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i postupanja po istom, Statut će stupiti na snagu u roku od 15 dana od dana objavljivanja", saopćeno je iz Službe za odnose s javnosti Univerziteta u Sarajevu.