{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rektor Avdispahić: Statutom se bitno popravlja zastupljenost studenata

23.5.2013. u 16:24
10
4
Rektor Avdispahić: Statutom se bitno popravlja zastupljenost studenata
10
Rektor Avdispahić: Statutom se bitno popravlja zastupljenost studenata
Rektor Univerziteta pozdravio donošenje Statuta (Foto: Klix.ba)
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić za Klix.ba je rekao kako je jučerašnje usvajanje Statuta bitan korak naprijed za ovu instituciju.
"Ovo je korak naprijed, s obzirom na to da kantonalni Zakon o visokom obrazovanju još uvijek nije u potpunosti usklađen s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, a Statutom je ta tendencija ispoštovana u onoj mjeri u kojoj je usklađen s okvirnim zakonom", rekao je Avdispahić.

On je podsjetio da je rok za usklađivanja Statuta sa okvirnim zakonom bio 15. februara 2008. godine, a za usklađivanje sa kantonalnim zakonom rok je bio 4. decembra 2010. godine. Od tada je, u prošlom sazivu Senata, na šest sjednica tekst razmatran, utvrđivan, modificiran, a sjednica na kojoj je trebao biti usvojen je otkazana na intervenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Avdispahić je kazao kako je novi saziv Senata imao tematsku sjednicu 16. januara, na kojoj je jednoglasno usvojeno 11 principa za izmjene kantonalnog Zakona i donošenje Statuta.

"Upravni odbor je u ponedjeljak donio pozitivno mišljenje o Prijedlogu Statuta uz sugestije o izmjenama određenih članova, te sugestije su prihvaćene, a ugrađene su još neke manje tehničke izmjene i preciziranja", rekao je Avdispahić i dodao da principijelnih primjedbi na Prijedlog statuta nije bilo.

Rektor za naš portal kaže da je novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju KS Univerzitet dobio pet novih članova, naučnoistraživačkih instituta. Novi pridruženi članovi su i Zemaljski muzej i Gazi Husrev-begova biblioteka, čime je Univerzitet ojačan.

S obzirom na to da je Statut u pravnom smislu više oblik od pravila, Avdispahić smatra da će to s pravnog aspekta bitno olakšati situaciju, a ujedno ima i ugrađena rješenja koja vode ka modelu da ova institucija zaista postane Univerzitet, a ne da, kako to Avdispahić navodi, bude labava asocijacija fakulteta.

"Jačat ćemo svoju akademsku integraciju i osmišljavati puteve da postanemo organizovani poput univerziteta u razvijenim zapadnim zemljama", rekao je Avdispahić i podsjetio da je Univerzitet u Sarajevu posljednjih 13 godina radio prema pravilima iz 2000. godine, nakon koje je Zakon više puta mijenjan.

Naredni korak je imenovanje članova Upravnog odbora. Kantonalnim Zakonom propisano je da osnivač Univerziteta daje šest od 11 članova, što je suprotno Okvirnom zakonu koji određuje da osnivač daje jednu trećinu članova. Avdispahić kaže da će jedan od članova koje imenuje Senat biti predstavnik studenata.

"Bitno se popravila zastupljenost studenata. Sada će u Senatu biti šest studenata koji predstavljaju šest grupacija i nastojat ćemo da budu zastupljena sva tri ciklusa, bit će uvedena i institucija studenta prorektora. Bit će ispoštovana zakonska odredba da u Senatu sjedi najmanje 15 posto predstavnika studenata, od ukupno 37 članova. Na nivou fakulteta se također unapređuje stanje, jer Statut određuje da fakulteti mogu imati studenta prodekana i da u nastavno-naučnim vijećima sjede najmanje tri studenta", rekao je Avdispahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: