BiH
16

Formirana komisija koja će birati članove UO Univerziteta u Sarajevu

FENA
Vlada Kantona Sarajevo formirala je Komisiju za provođenje konkursne procedure izbora šest članova UO Univerziteta u Sarajevu, čime će biti omogućen nastavak procesa integracije Univerziteta, ali i uštede od oko 500.000 KM

U skladu sa opredjeljenjem Vlade Kantona Sarajevo koje podrazumjeva uvođenje mjera maksimalne štednje, ali i sa obavezom provođenja Zakona o visokom obrazovanju KS, premijer i ministri su na današnjoj sjednici formirali Komisiju za provođenje konkursne procedure izbora šest članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, predstavnika KS koji je osnivač ove institucije.

Ovom odlukom će se umjesto dosadašnjih 30 upravnih i 30 nadzornih odbora koji su u proteklom periodu funkcionisali u okviru 30 fakulteta i visoko-školskih ustanova UNSA ostvariti značajna finansijska ušteda, procijenjena na oko 500.000 KM na godišnjem nivou, dok će se procesi na UNSA odvijati efikasnije i brže.

Inače, na osnovu člana 124. Zakona o visokom obrazovanju i člana 7. Odluke Vlade Kantona Sarajevo kojom se utvrđuje postupak imenovanja članova Upravnog odbora UNSA, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je već raspisalo konkurs za izbor šest članova - predstavnika KS u Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu.

Realizacijom ove konkursne procedure bit će imenovano šest članova upravnog odbora integrisanog UNSA, jer je krajnji cilj Vlade KS potpuna integracija Univerziteta.

Imenovanjem ovog upravnog odbora izvršit će se integracija upravljačkih funkcija na Univerzitetu, dok će upravni i nadzorni odbori fakulteta i akademija nakon imenovanja jedinstvenog Upravnog odbora prestati sa radom.

Vlada KS je na istoj sjednici usvojila Odluku o utvrđivanju troškova postupka institucionalne akreditacije i akreditacije studijskih programa prema kojoj provođenje postupka institucionalne akreditacije visokoškolske ustanove kao univerziteta iznosi 20.000 KM.

Također i postupak institucionalne akreditacije visokoškolske ustanove kao visoke škole je 15.000 KM, provođenje postupka programske akreditacije po studijskom progamu 10.000 KM, te provođenje postupka akreditacije integrisanog studijskog programa prvog i drugog ciklusa studija (I i II ciklus studija) iznosi 13.000 KM.

Vlada je usvojila i Izvještaj o stanju u prostoru za 2012. godinu sačinjen na bazi praćenja realizacije dugoročnih usmjerenja Prostornog plana KS za period 2003 – 2023. godine.

Ovom prilikom, najavljeno je poduzimanje aktivnosti na izradi novog Urbanističkog plana, jer trenutno važećem ističe rok važenja sa 2015. godinom, kao i usklađivanje Prostornog plana KS sa Prostornim planom FBiH.

Prema Programu rada Vlade KS, usvojena je i Uredba o organizovanju službi zaštite i spašavanja i jedinica civilne zaštite specijalizovane namjene KS, saopćila je Press služba KS-a.