BiH
33

Univerzitet u Sarajevu dobio novi Upravni odbor

FENA
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rektorat Univerziteta u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na danas održanoj 13. sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, razmatrana je jedna tačka dnevnog reda, a to je Izbor članova Upravnog odbora - predstavnika Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu je izabrao pet članova Upravnog odbora - predstavnika Univerziteta (četiri iz reda redovnih profesora i jedan iz reda studenata).

Odlukom Senata UNSA članovi Upravnog odbora predstavnici Univerziteta su: prof. dr. Esad Duraković, redovni profesor Filozofskog fakulteta, prof. dr. Almedina Zuko, redovna profesorica Veterinarskog fakulteta, dr. Velija Katica, redovni profesor Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Mehmed Jahić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i Amar Nurković, student II godine drugog ciklusa studija Ekonomskog fakulteta.

Za izbor članova Upravnog odbora - predstavnika Univerziteta, za mandatni period od četiri godine prijavljena su 24 kandidata iz reda redovnih profesora, a za mandatni period od jedne godine prijavljena su dva kandidata iz reda studenata.

Rektor Univerziteta Sarajevo Muharem Avdispahić u izjavi za medije današnji izbor članova Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu nazvao je svečanim činom koji potvrđuje autonomiju ove institucije, istakavši da su članovi UO UNSA birani od članova Senata Univerziteta.

Kako je naveo rektor Avdispahić izabrani članovi Upravnog odbora UNSA će značajno doprinijeti radu Univerziteta. Prilikom izbora članova Upravnog odbora UNSA došlo je do polemike o predstavniku studenata.

Naime u ime studenata su se prijavili Malik Galijašević, student II godine integriranog studija Medicinskog fakulteta, i Amar Nurković, student II godine drugog ciklusa Ekonomskog fakulkteta.

U ime Studentskog parlamenta sjednici je prisustvovao predsjednik Ahmed Nurković (inače brat jednog od kandidata) koji je doveo u pitanje kandidaturu drugog kandidata Malika Galijaševića smatrajući je upitnom. Naime Studentski parlament kako se moglo čuti nije dao potvrdu Galijaševiću da se može kandidovati.

Tako da se Galijašević kandidovao bez podrške ove studentske asocijacije i kandidatura je prihvaćena.

Od studenata koji su došli s Nurkovićem moglo se čuti da Galijašević nije član Studentskog parlamenta te da zato nije dobio potvrdu. Inače Amar Nurković koji je izabran u UO UNSA imao je samo jedan glas više od Galijaševića.

Upravni odbor je kolegijalni organ upravljanja odgovoran za poslovanje Univerziteta. Upravni odbor Univerziteta ima 11 članova, od kojih šest članova imenuje Vlada/osnivač, a pet članova, od kojih je jedan predstavnik studenata, imenuje Senat.