Radikalno drugačiji
412

Financial Times o Forti i Našoj stranci: "Nova metla" u BiH pokazuje kako je promjena moguća

A. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U današnjem članku ugledni list Financial Times pohvalio je premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Fortu jer, kako ističe, čiste svoj grad. Naveli su da je osam sedmica provođena akcija uklanjanja smeća sa ulica te da su u toj aktivnosti animirani i građani, političari, pa čak i ambasadori stranih zemalja, a prikupljeno je 86 tona otpada.

"Nivo upravljanja je toliko srozan da građane oduševljavaju stvari koje su obične u normalnim društvima", kazao je premijer KS.

Fortu britanski list naziva "novom metlom" u BiH, zemlji opterećenoj ratnim naslijeđem i etničkim podjelama. Objašnjava da dolazi iz Naše stranke koja se drži podalje od nacionalističke politike kako bi se fokusirala na kvalitetne javne usluge i život općenito.

"To je radikalno odstupanje u BiH gdje od rata 1992-95. političari rutinski koriste retoriku podjela kako bi podsticali strah i tako zadržali glasače", navodi Financial Times.

Dalje navode kako je u Kantonu Sarajevo na vlasti 26 od proteklih 28 godina bila ista partija, konzervativna nacionalistička SDA, koju je osnovao ratni predsjednik Alija Izetbegović, a naslijedio ga sin Bakir te da je Naša stranka preuzela vlast u koaliciji sa još pet stranaka u decembru prošle godine kao prva stranka u kojoj ne dominira nijedan od tri konstitutivna naroda, odnosno koja među svojim članovima ima i Srbe i Hrvate i Bošnjake.

"Njen predsjednik je po etničkoj pripadnosti Srbin, ali to nije utjecalo na izborni rezultat stranke u Sarajevu, gradu koji su srpske snage 44 mjeseca držale u opsadi i gdje sada živi 85 posto muslimanskog stanovništva", piše list.

"Isplati se naše insistiranje na kvalitetu života, a ne na etničkim podjelama", kazala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke. Ova 37-godišnja političarka je profesorica političkih nauka i zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu.

Današnji Financial Times
Današnji Financial Times

Financial Times navodi i da je sa samo 3,5 miliona stanovnika BiH jedna od evropskih država sa najglomaznijim administrativnim aparatom te ističe da, iako su izbori bili u oktobru prošle godine, vlast još uvijek nije formirana na svim nivoima.

Citirajući premijera Fortu pišu da su dugogodišnji pokušaji reformisanja ustavnog i izbornog sistema u zastoju jer vodeće stranke grade "klijentelističke feude" te su se stoga srozale i osnovne komunalne usluge.

"Kada je preuzeo dužnost, imao je u rukama sistem političkog protežiranja i napuhane birokratije. No, umjesto da slijedi primjer svojih prethodnika i potroši raspoloživa sredstva tako što će zaposliti spisak prijatelja i političkih pomagača, Forto je skresao vlastiti budžet za 40 posto i odrekao se svog prava na dodatni paušal, nakon čega su isto učinili i skupštinski zastupnici", piše Financial Times.

Nedugo potom, objavio je javni registar svih uposlenika Kantona tako da sva zapošljavanja učini transparentnim. Nova koalicija je počela raditi na "neviđenom nivou transparentnosti po pitanju budžetske potrošnje", kako je rekao jedan zapadni diplomata. "Oni pokazuju kako je promjena moguća."

"Mi smo prijetnja političkoj kulturi koja je uspostavljena i prijetnja načinu na koji se oni (nacionalistički političari) finansiraju", kaže Forto.

Financial Times dalje navodi i da su nacionalističke stranke pokušale osujetiti uspon Naše stranke.

"Federalni premijer iz SDA je u januaru pokušao osporiti budžet kantonalne vlade pred Ustavnim sudom. Takođe, kad je Naša stranka pozvala da se u svrhu smanjenja zagađenja više koristi prirodni gas umjesto uglja, federalna vlada je podigla cijenu gasa za trideset posto, nastojeći da, kako kaže Ćudić, diskredituje novu vlast", stoji između ostalog u danas objavljenom članku.

List piše i da Naša stranka prelazi etničke granice, što je pristup koji je u potpunoj suprotnosti sa matricom Milorada Dodika.

"U poređenju s Dodikovom strankom, Naša stranka je mala. Ima samo dva od 42 zastupnika u Predstavničkom domu državnog parlamenta, te devet od 156 zastupnika koliko ih broje oba doma Parlamenta Federacije. Ali, Forto kaže kako su nakon izbora 2018. zastupljeni u skupštinama sa sjedištem u pet drugih važnih gradova. Jedan poslovni čovjek koji je glasao za novu stranku kaže kako joj je nedostajalo odvažnosti da pokaže građanima vrijednosti politike drugačijeg tipa. 'Bili su isuviše mekani i bojim se da će propustiti priliku koja im se pružila', kaže ovaj biznismen. Ćudić se slaže da vrijeme nije išlo na ruku Našoj stranci jer mnogi njeni potencijalni glasači – obrazovani građani srednjih godina – odlaze iz zemlje. U proteklih pet godina otišlo je skoro 200.000 Bosanaca, a oko 30.000 je emigriralo od januara. 'Utrkujemo se sa vremenom kako bismo spriječili totalni egzodus", kaže ona", prenosi Financial Times.