Valentin Inzko
0

"Evropska budućnost BiH je nadohvat ruke, ali još nije dosegnuta"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Istinska debata i veliki odziv birača mogu preokrenuti sudbinu ove zemlje. Evropska budućnost BiH je tu nadohvat ruke, ali još nije dosegnuta i građani bi trebali zahtijevati da im se objasni zašto je to tako, izjavio je u četvrtak u Banjoj Luci visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom obraćanja članovima Evropske akademije.

Inzko je kazao da evropska budućnost BiH znači napredovanje ka prosperitetu koji su zemlje članice Evropske unije uspjele postići.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da provođenje programa evropske integracije nije težak izbor za BiH, ali da neprovođenje tog programa jeste težak izbor.

On je odbacio tvrdnju da napredovanje ka Evropi znači odricanje od prava i privilegija.

"Pridruživanje Evropskoj uniji znači dobijanje istih ličnih i političkih garancija koje uživa 500 miliona građana EU", rekao je Inzko.

Dodao je da pridruživanje Evropskoj uniji znači uživanje istih ljudskih prava, istih građanskih prava, iste zaštite prema zakonu kao što uživa 500 miliona građana EU te dobijanje, ne gubljenje, sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta.

"Vjerujem da je većina onih koji podržavaju povratak na evropski put. To je put na koji se možemo vratiti. Ali da bi se to desilo, pitanje koji je najbolji put ka Evropi mora biti stavljeno u središte predizborne debate – i upravo zbog toga su slijedeće dvije sedmice toliko značajne", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će tokom predizborne kampanje "izražavati principe, a ne podržavati stranke" te da će raditi na tome da osigura da građanima budu dostupne činjenice.

"Još su dvije sedmice do dana izbora, dvije sedmice koje će uticati na sudbinu miliona ljudi. Ovo je ozbiljan posao i ne može se obavljati kroz stranačke slogane i nacionalističke mantre. Potrebna je ozbiljna debata. Potrebna je prava analiza", istakao je.

Podsjetio je da se građani često žale da ne glasaju ni za jednu stranku zato što su sve iste.

"Zapravo, one nisu iste. Neke će se vratiti na put ka Evropi, a neke neće. Više ljudi će glasati na izborima ako osjete da imaju pravi izbor. Ako žele evropsku budućnost onda moraju aktivno učestvovati da bi ostvarili taj cilj, a to znači da moraju dati svoj glas", istakao je Inzko.