|

"Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa"

"Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa"
0
F
FENA
19.11.2010. u 17:32
1
komentara
0

dijeljenja
"Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa" Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Stranački lideri u BiH zaostaju u davanju doprinosa, kao i iskorištavanju prednosti poboljšanog diplomatskog okruženja na zapadnom Balkanu, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na "Mini balkanskom samitu" u Portorožu u Sloveniji.
"Građani BiH - koji možda mogu i najviše dobiti od regionalnog zbližavanja - su do sada dobili najmanje", rekao je Inzko, te naglasio da se građanima BiH ne može uskratiti šansa da se pridruže ostatku regiona na putu ka prosperitetu i sigurnosti zbog nedostatka volje i saradnje među njihovim izabranim liderima.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio, međutim, da postoje znakovi da se politički establišment u BiH mijenja.

Inzko je pohvalio visoke političare, uključujući i Bakira Izetbegovića, koji je izrazio žaljenje zbog smrti civila tokom rata.

"Izjava neće promijeniti jednu zemlju preko noći, ali može pomoći da se stvori klima u kojoj su pozitivne promjene više vjerovatne", izjavio je Inzko.

Nakon četiri godine "znatnog pogoršanja životnog standarda i ograničenog napretka na putu ka evroatlantskim integracijama", oktobarski izbori i poboljšano regionalno okruženje pružaju "zlatnu priliku da se prekine začarani krug", dodao je.

Naglasio je da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana sve dok BiH osigura potpunu integraciju u evroatlantske strukture.

"Evroatlantske integracije mogu donijeti upravo takav prosperitet građanima zapadnog Balkana", istakao je Inzko.

Ocijenio je kako nisu svi političari u BiH shvatili ovu suštinsku istinu. Neki još uvijek misle da se mogu protiviti ovom trendu.

"Ja mislim da ne mogu. Ne vjerujem da će ih građani pustiti da to urade", kazao je visoki predstavnik.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...