Inzko s ministrom Žbogarom
0

"Politički lideri moraju promijeniti kurs"

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko sastao se danas u Ljubljani s ministrom vanjskih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom.

Inzko je informirao Žbogara o situaciji u Bosni i Hercegovini te rekao da lideri u BiH moraju iskoristiti postojeću šansu da se vrate konstruktivnoj politici.

Dodao je da politički lideri moraju promijeniti kurs i hitno nastaviti s procesom formiranja vlasti i drugim reformama koje su već odavno trebale biti provedene.

"Bosanskohercegovački lideri trebaju iskoristiti ovu šansu. Oni će biti odgovorni za razvoj i napredak njihove zemlje, i to ne samo u naredne četiri godine nego i u narednim decenijama", ocijenili su Inzko i Žbogar.

Ključni izazovi uključuju vraćanje zemlje na put euroatlantskih integracija i postizanje konsenzusa o sveobuhvatnoj ustavnoj reformi.

"Ako stranke iskoriste ovu priliku, Bosna i Hercegovina može početi koristiti sve pogodnosti pozitivnih promjena u regionu", rekao je ministar Žbogar.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a je zahvalio ministru Žbogaru zbog ključne uloge koju je Slovenija odigrala u nastojanjima da se osigura bezvizni režim za građane BiH, istaknuvši da “građani BiH žele daljnji napredak na putu integracija u EU", saopćeno je iz OHR-a.