|

Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto

Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto
0
S
Sarajevo-x.com
25.2.2011. u 11:59
17
komentara
0

dijeljenja
Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko sastao se u četvrtak u Sarajevu sa Miroslavom Lajčákom, direktorom regionalnih odjela u Evropskoj službi vanjskih poslova za područje Rusije, istočnog susjedstva i Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.
Inzko je informirao Lajčáka o trenutnoj situaciji u pogledu formiranja vlasti na svim nivoima, te je izrazio posebnu zabrinutost zbog kašnjenja u formiranju vlasti Federacije i Vijeća ministara BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"Bosni i Hercegovini potrebne su funkcionalne vlasti na svim nivoima što je prije moguće. Trenutna situacija ima štetne posljedice za građane cijele zemlje", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. "Nepostojanje funkcionalnih vlasti u proteklih pet mjeseci također je onemogućilo nastavak provedbe reformi neophodnih za evropske integracije. BiH si ne može priuštiti daljnja odgađanja i sada rizikuje da još više zaostane za drugim zemljama u regionu."

Lajčák je ponovio da su ministri vanjskih poslova EU ozbiljno razgovarali o pojačanom angažmanu Evropske unije u BiH. Postoje konkretni planovi za jačanje prisustva i politike Evropske unije u BiH. On je dodao da "EU ostaje opredijeljena da pomaže BiH na njenom putu ka Evropi, ali odgovornost za situaciju u BiH je u rukama političkih lidera. Oni sada moraju osigurati da hitno budu formirane vlasti, koje će se usredsrediti na programe za pridruživanje EU."
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...