{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto

S
25.2.2011. u 11:59
0
17
Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto
0
Inzko i Lajčák pozvali lidere BiH da stave građane na prvo mjesto
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko sastao se u četvrtak u Sarajevu sa Miroslavom Lajčákom, direktorom regionalnih odjela u Evropskoj službi vanjskih poslova za područje Rusije, istočnog susjedstva i Zapadnog Balkana, kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.
Inzko je informirao Lajčáka o trenutnoj situaciji u pogledu formiranja vlasti na svim nivoima, te je izrazio posebnu zabrinutost zbog kašnjenja u formiranju vlasti Federacije i Vijeća ministara BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"Bosni i Hercegovini potrebne su funkcionalne vlasti na svim nivoima što je prije moguće. Trenutna situacija ima štetne posljedice za građane cijele zemlje", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. "Nepostojanje funkcionalnih vlasti u proteklih pet mjeseci također je onemogućilo nastavak provedbe reformi neophodnih za evropske integracije. BiH si ne može priuštiti daljnja odgađanja i sada rizikuje da još više zaostane za drugim zemljama u regionu."

Lajčák je ponovio da su ministri vanjskih poslova EU ozbiljno razgovarali o pojačanom angažmanu Evropske unije u BiH. Postoje konkretni planovi za jačanje prisustva i politike Evropske unije u BiH. On je dodao da "EU ostaje opredijeljena da pomaže BiH na njenom putu ka Evropi, ali odgovornost za situaciju u BiH je u rukama političkih lidera. Oni sada moraju osigurati da hitno budu formirane vlasti, koje će se usredsrediti na programe za pridruživanje EU."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: