Valentin Inzko
0

"Regija napreduje ka EU, BiH je treba sustići"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/OHR)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/OHR)
Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, u sklopu posjete Van Rompuya Zapadnom Balkanu.

Oni su razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 3. oktobra, saopćeno je iz OHR-a.

"Regija napreduje ka EU i važno je da je Bosna i Hercegovina sustigne", izjavio je Inzko nakon sastanka. "Izbori novoizabranim političkim liderima pružaju priliku za novi početak, ali oni moraju izbjeći nepotrebna kašnjenja u formiranju vlasti."

Specijalni predstavnik EU naglasio je da je BiH spremna za liberalizaciju viznog režima.

"Bosanskohercegovačke vlasti su poduzele sve potrebne korake. Dodjeljivanje bezviznog režima će biti poticaj za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU. Za građane je liberalizacija viznog režima jasan signal da EU ozbiljno shvata evropski put BiH", rekao je on.

Inzko je naglasio i sve važniju ulogu koju Evropska unija ima u stabilizaciji i daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina uskoro će sa EU dijeliti granicu dugu 1.000 kilometara. Vidjeti da ova zemlja čvrsto korača na putu ka članstvu u EU najbolji je način da se osigura njena dugoročna stabilnost i prosperitet", izjavio je on.

Politički lideri ne smiju dalje odlagati evropski program reformi. Za period koji slijedi najurgentnije pitanje je ustavna reforma.

"Lideri ove zemlje odgovorni su za pronalaženje sporazuma i ostvarivanje napretka", rekao je specijalni predstavnik EU. "Evropska unija je spremna da im pruži podršku."