|

"Protekle četiri godine ne smiju se ponoviti"

"Protekle četiri godine ne smiju se ponoviti"
0
S
Sarajevo-x.com
2.12.2010. u 17:54
0
komentara
0

dijeljenja
"Protekle četiri godine ne smiju se ponoviti"
Komitet za politička i sigurnosna pitanja EU (PSC), stalno tijelo Evropske unije zaduženo da definira vanjsku i sigurnosnu politiku EU i daje smjernice misijama i operacijama EU, sastao se danas u Sarajevu sa Valentinom Inzkom, specijalnim predstavnikom EU.
Tokom sastanka, Inzko je rekao ambasadorima Komiteta za politička i sigurnosna pitanja EU da se politički zastoj koji je obilježio posljednje četiri godine ne smije ponoviti. Specijalni predstavnik EU je istaknuo da je Bosni i Hercegovini potrebno brzo formiranje vlasti i novi početak. Valentin Inzko je naglasio da "liberalizacija viznog režima nije bila samo topla dobrodošlica za građane BiH da putuju Evropom; to je također pokazalo da Bosna i Hercegovina može ispuniti međunarodne uslove kada se njeni lideri potrude".

Komitet za politička i sigurnosna pitanja je stigao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi se sastao sa lokalnim političkim liderima, predstavnicima pravosuđa i civilnog društva BiH, te agencijama EU u BiH. Članovi Komiteta za politička i sigurnosna pitanja su naglasili da EU ostaje posvećena jačanju i stvaranju funkcionalnog, prosperitetnog i modernog demokratskog društva u BiH koje će u konačnici biti u stanju da osigura članstvo u EU.

Predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku EU su naglasili da su Bosni i Hercegovini potrebne odgovorne vlasti koje će ostvariti napredak i lideri koji su spremni na postizanje teških kompromisa. Tokom sastanaka izjavili su da EU neće prihvatiti bilo kakvo osporavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, niti poništavanje reformi koje su već provedene kako bi se zemlja približila EU. Evropska unija je spremna krenuti naprijed sa BiH na konstruktivan i kreativan način, te ispuniti obećanja kada neophodni uslovi budu ispunjeni.

Ambasadori Komiteta za politička i sigurnosna pitanja su tokom svojih susreta ukazali na oblasti koje bi trebale biti prioritetne za novoizabrano političko rukovodstvo u BiH: prvo, ustavna reforma i rješavanje problema diskriminirajućih odredbi identifikovanih u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, te poboljšanje sistema donošenja odluka kako bi BiH došla u poziciju da može usvojiti, provoditi i realizirati mjere potrebne za unapređenje integracije zemlje u EU; drugo, hitna potreba da se riješi pitanje državne imovine; i treće, BiH mora biti u mogućnosti da provede popis stanovništva na državnom nivou 2011. godine.

Tokom sastanaka ambasadori su prenijeli poruku da će EU, zajedno sa međunarodnom zajednicom u BiH općenito, nastaviti pomagati novoizabranim vlastima da vrate zemlju na put reformi i napretka ka evropskim i evro-atlantskim integracijama.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.