Parlament za Evropu
0

FOTO / Inzko: Ako bh. političari ne mogu formirati vlast, kako će voditi zemlju u EU?

FENA
Prva sjednica ciklusa "Parlament za Evropu" koja je u četvrtak održana u zgradi Delegacije Evropske unije, okupila je predstavnike državne, entitetske vlasti te zakonodavstva Distrikta Brčko kao i visoke zvaničnike EU.

Tema sjednice bio je napredak BiH ka Evropskoj uniji te ključni prioriteti u 2011.

U izjavi za medije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da se približavanje BiH EU treba posmatrati iz dva ugla.

"S jedne strane je želja BiH da pristupi EU i u tome imamo bazični konsenzus svih relevantnih političkih snaga. S druge strane, pitao sam u toku svog izlaganja na sjednici, šta EU želi od BiH? Želi li EU da se proširi na zapadni Balkan?", kazao je Radmanović.

EU nema jedinstven stav o pitanju proširenja Evropske unije, smatra Radmanović.

"Svaka izjava koja dolazi iz EU, bez obzira na zemlju iz koje dolazi, a koja govori o prezasićenju, na prostorima zapadnog Balkana stvara euroskepticizam. Hoćemo u EU, uradićemo sve što je potrebno, ali želimo jasno pruženu ruku", rekao je Radmanović.

U obraćanju prisutnim, visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko rekao je da BiH ne smije zaostati za ostalim zemljama u regiji.

"Ako politička elita u BiH ne može formirati vlast, kako će onda voditi zemlju u EU", zapitao se Inzko.

Ponovo je pozvao lidere da nađu zajednički jezik i zauzmu konstruktivniji pristup o pitanju formiranja vlasti.

"Potreban nam je pristup koji nije vođen cinizmom i ubijeđen sam da je taj pristup moguć. Građani BiH su rekli da žele u EU, političari ih trebaju slušati", istakao je Inzko.

Sjednici je prusustvovala članica Delegacije Evropskog parlamenta Doris Pack koja je istakla važnost organiziranja ovih sjednica.

"Nemojte misliti da mi podučavamo bilo koga ovdje. Mi smo samo tu da radimo analize i na osnovu njih predlažemo najbolja rješenja", istakla je.