Valentin Inzko
0

"Stranke neće odvesti zemlju u Evropu ako ih građani ne potaknu"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Situacija u kojoj nova vlast nije formirana ni gotovo pet mjeseci od općih izbora, ne može se više tolerirati, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Govoreći na prezentaciji druge faze inicijative "Građani za Evropu", Inzko je rekao da ovakva situacija pokazuje ili da sistem ne djeluje ili ga je rukovodstvo učinilo nedjelotvornim. Ocijenio je da su problem napravili oni koji su se "usavršili u opstruiranju", ali i oni koji imaju mogućnost da to spriječe, ali to ne rade.

Upitan da pojasni na koga je mislio pod onima "koji imaju mogućnost da to spriječe", Inzko je rekao da pobjedničke stranke snose najveću odgovornost. Međutim, naglasio je da se visoki predstavnik ni ovaj put, "po tradiciji", nije miješao u formiranje vlasti.

On je najavio da već sutra u BiH, kao izaslanik visoke prdstavnice EU za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton, dolazi Miroslav Lajčak, dok će u petak doputovati zamjenik američke državne tajnice James Steinberg. U petak će u BiH doputovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Situacija je takva da je sve urgentnije da se formira vlast, a smisao izbora i jeste da izabrani rade u interesu građana, kaže visoki predstavnik. Pritom se često zaboravlja da sve ovo ima uticaj na materijalnu dobrobit građana, koji žele da žive u normalnoj i perspektivnoj demokratiji, integriranoj u Evropi.

Inzko je ocijenio da "politička predstava nije jedina", jer postoji i alternativni izvor rješenja za izazove. On smatra da građanske inicijative često mogu ostvariti bolje rezultate od stranaka. Zato građani moraju istupiti naprijed i popuniti prazan prostor.

"Stranke neće odvesti zemlju u Evropu ako ih građani ne potaknu", kazao je Inzko.

Švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, čija zemlja je nastavila s podrškom projektu, također je ukazao da mnogo reformi još nije provedeno na evropskom putu. To nije jednostavno i potrebno je zajednički raditi, pri čemu će članice EU pružiti pomoć.

"Ali, odgovornost novih vlasti je da se izbjegne zaostajanje za zemljama u regionu i da građani uživaju u koristima od reformi", istakao je ambasador Hedberg.

Direktorica organizacije VESTA Amra Selesković, kao predstavnica mreže "Građani za Evropu", najavila je da će se do septembra, zajedno sa stručnim organizacijama koje mogu dati doprinos u procesu evropskih integracija, baviti temama zapošljavanja, poljoprivrede, ruralnog razvoja, energetske efikasnosti, okoliša, korupcije i drugog.

Predstavnici 15 organizacija će u razgovoru s donosiocima odluka nastojati razviti preporuke o tome šta su prioriteti na evropskom putu BiH.

Održat će se ukupno tri konsultativna sastanka i tri javne sesije, a Selesković očekuje jasne smjernice za djelovanje vladinih institucija.